Lucılıa serıcata'nın farklı hayatdönemlerinde lucıfensin ve chymotrypsınekspresyonunun araştırılması
Investigation of expressi̇on of lucifencin andchymotrypsin in different life cylcles of licilia sericata
- Tez No: 617429
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH İNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Lucilia sericata, lucifensin, chymotrypsin, ekspresyon, Lucilia sericata, lucifensin, chymotrypsin, expression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İyileşmeyen kronik yaralar bütün dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Bakteriyel kolonizasyon tedavisinde antibiyotik kullanımının artması ile birlikte ilaçlara karşı direnç sorunu ortaya çıkmaktadır. Antibiyotiğe yanıt vermeyen kronik yara tedavisinde etkili stratejilerin tanımlanıp desteklenmesine acil ihtiyaç vardır. Günümüzde bu amaçla kullanılan Maggot Debridman Tedavi başarılı uygulama etkinliği ile dikkat çekmektedir. Kurtçuklar ekstrakorporal sindirim ile proteolitik tripsin ve chymotrypsin benzeri enzimleri ile yaraları temizler. Ayrıca ilaca dirençli patojenlerin ortadan kaldırması yara tedavisi açısından önem arz etmektedir. Kurtçuk tedavisine katılan bileşikler ve mekanizmalarının belirlenmesi açısından antibakteriyel karakterizasyonun araştırılması gerekmektedir. Lucilia sericata yumurta ve larva üretimi yaygın olarak karaciğer ortamında yapılmaktadır. Karaciğer dışında farklı bir besi ortamının kullanılıp kullanılamayacağı, kullanılabilecekse ne kadar etkin olacağı, bu ortamlarda gelişen yumurta ve larvalardan lucifensin ve chymotrypsin ekspresyon seviyeleri hakkında detaylı araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışma Maggot Debridman Tedavi'de kullanılan Lucilia sericata'nın farklı beslenme ortamlarında geliştirilerek söz konusu ekspresyon düzeyleri değerlendirilmiştir. Beyin dokusu ve sığır eti dokusunda yetiştirilen yumurta ve larvaların, lucifensin ve chymotrypsin ekspresyonlarının diğerlerinden yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Healing of chronic wounds is a major health problem throughout the world. With increasing use of antibiotics for bacterial colonization treatment the drug resistance problem arises. Effective strategies in the treatment of chronic wounds that do not respond to antibiotics, need to be identified and promote. Today Maggot Debridement Therapy used for this purpose is notable for its successful application activity. The worms are extracorporeal proteolytic digestion with trypsin and cleaning wounds with chymotrypsin-like enzymes. Also the elimination of drug-resistant pathogens is of great importance for the treatment of wounds. For the identification of compounds and mechanisms involved in the treatment it has to be investigated worm antibacterial characterization. Lucilia sericata larvae and eggs are produced in the liver commonly. Used and not used in a different environment than the liver fattening, how effective can be used, you lucifen the developing eggs and larvae in the environment and there is no detailed research on chymotrypsin expression levels. In this study the expression levels of developing Lucilia sericata in different nutritional medium are evaluated. Expression levels of lucifensin and chymotrypsin for brain tissue and beef tissue grown eggs and larvae were determined higher than others.