Çin kaynaklarında Tang Hanedanlığı dönemi Anxi (Kuça) Genel Valiliği ve antik İpek Yolu'na etkileri
Protectorate General of Anxi (Kucha) during Tang Dynasty period in Chinese resources and effects on ancient Silk Road
- Tez No: 617523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ ERDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Eastern Linguistics and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Tang Hanedanlığı döneminde Çin, Altın Çağını yaşayarak kültürel, ticari, sanat, eğitim, askeri ve daha birçok alanda gelişmeler yaşamıştır. Hanedanlık bu dönemde Çin'in merkez iç bölgesi Zhongyuan'de ülke birliğini sağlamak için stratejiler belirlerken aynı zamanda sınır bölgelerde de önemli stratejiler izlemiştir. Çin'in sınır bölgelerde izlediği en önemli strateji şüphesiz ki Batı Bölgesi'nde Anxi (Kuça) Genel Valilik ve Anxi Dört Garnizon'u kurması olmuştur. Batı Bölgesi antik dönemden itibaren sahip olduğu stratejik konumu sebebiyle birçok ulusun odaklandığı ve bölgeyi kontrol altına almak için mücadele ettiği bir bölge olmuştur. Tang Hanedanlığı döneminde kurulan Anxi Genel Valilik ile Çin sınırlarını genişletirken aynı zamanda farklı uluslarla Batı Bölgesi ve Antik İpek Yolu geçiş güzergâhlarını kontrol altına alma mücadelesi vermiştir. Antik İpek Yolu kavşak noktasında bulunan Kuça doğu ve batı arasında köprü vazifesi görmektedir. Tang Hanedanlığı'nın Anxi Genel Valiliği kurması ile bölgede birçok tedbir almış ve söz konusu tedbirler İpek Yolu ticaret güvenliği ve doğu-batı arasındaki etkileşimin gerçekleşmesini sağlamıştır. Bu çalışma da, Tang Hanedanlığı'nın Batı Bölgesi strateji kapsamında Qiuci (Kuça) merkez olmak üzere kurulan Anxi Genel Valiliği ve bu doğrultuda alınan tedbirler ve izlenilen stratejinin İpek Yolu'na etkilerini incelemektedir. Aynı zamanda günümüz Bir Kuşak Bir Yol Stratejisi'ne tarihi bir perspektiften bakmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
During Tang Dynasty China experienced the cultural, commercial, military, art and any other developments that this era is referred to as ''Golden Age''. During this period, in order to establish national unity in the central inner region of China, Zhongyuan Tang Dynasty followed many strategies and also pursued important strategies in the border regions. Tang Dynasty's the most important strategy in the border region was undoubtedly establishment of Anxi (Kucha) Protectorate and the Anxi Four Garrison in the Western Region. Due to its strategic position, the Western Region has been a region where many nations have focused and struggled to control the region since ancient times. With the establishment of Anxi Protectorate in Tang Dynasty, China has expanded its borders and at the same time struggled with different nations to control the Western Region and Ancient Silk Road transit routes. In this context, China and other nations struggled to get under control Western Region and Ancient Silk Road transition roads. Located at the intersection of the ancient Silk Road, Kucha was a bridge between east and west. With the establishment of the Anxi Protectorate, Tang Dynasty took many precautions and these related measures enabled the security of Silk Road trade and the interaction between east and west. This study researches the Anxi Governorate as established in the center of Qiuci with the scope of Tang Dynasty Western Region strategy and the taken measurements in this direction also effects of the strategy to the Silk Road. However, this study focus on China's recent One Road One Belt strategy from a historical perspective.
Benzer Tezler
- I. Göktürk ve Doğu Göktürk Dönemi kağanlık mücadelelerinde ittifak arayışları
The search for alliance in the struggle of khanate in the I. Gokturk and Eastern Gokturk period
SELMA UMURHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
TarihErciyes ÜniversitesiDoğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN TÜRKER
- Çin hanedan tarihi Song Shi'da Çin'in batısındaki devletler, şehirler ve halklar üzerine yazılmış bölümlerin tercüme ve tahlili
Translation and analysis of chapters on the states, cities and people of the western China in the chinese dynal history
AYŞENUR PAKDİL
- Çin kaynaklarına göre Mançu (Çing) Hanedanı döneminde (1644-1911), Çin'de İslâmiyet
According to chinese sources, Islam in Manchu (Çing) dynasty (1644-1911) in China
MAERJIANG WU
Doktora
Türkçe
2018
TarihMarmara Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NUH ARSLANTAŞ
- Ötüken Uygur Kağanlığı'nda devlet teşkilatı (744-840)
State organization in the Orkhon (Ötükän) Uighur Qaghanate (744-840)
AHMET GÖKHAN ERTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
TarihÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN İHSAN ERKOÇ
- Çin kaynaklarına göre Talas Savaşı: Savaşın çıkış nedenleri ve sonuçları
According to chinese sources reasons and results of the Talas War
NURAY PAMUK ÖZTÜRK
Doktora
Türkçe
2018
Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara ÜniversitesiDoğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BÜLENT OKAY