Çocuklara yönelik grafik romanlarda resimleme ve tasarım bağlamında bir bilim kurgu grafik roman uygulaması
Making of a science fiction graphic novel in the context of illustration and design in graphic novels for children
- Tez No: 617550
- Danışmanlar: PROF. NAMIK KEMAL SARIKAVAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, grafik roman, resimleme, tasarım, bilim kurgu, Children, graphic novel, illustration, design, science fiction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Ulu önder Atatürk'ün belirttiği gibi“En hakiki mürşit ilimdir, fendir”ve toplumun bu yol göstericiyi benimsemesinin etkili yollarından birisi, çocukların bilimi hayatlarının bir parçası haline getirmesidir. Çocukların bilimsel bilgiler edinmesi için kuramsal bilgi aktarımının yanında bilgilerin bilim kurgu öyküleri içerisinde,“grafik roman”la aktarılmasının verimli olabileceğine dair bulgular vardır. Bu tez çalışmasında, grafik romanların, çocuklara yönelik ve bilim kurgu temalı olarak üretilmesi üzerine odaklanılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, çocukların gelişim evreleri incelenmiş, her evreye göre görsel iletişimin ne şekilde geliştirilmesi gerektiği araştırılmıştır. İkinci bölümünde, grafik romanın tanımı, kökenleri, gelişimi, Türkiye'deki durumu örneklerle incelenmiş ve çeşitli grafik roman terimlerinin listesi verilmiştir. Üçüncü bölümünde, çocuklara yönelik grafik romanlarda resimleme ve tasarım, çocuklarda okuma becerilerinin ortaya çıkıp geliştiği 6-8 ve 9-12 yaş aralığına yönelik örnekler üzerinden incelenmiştir. Dördüncü bölümünde, bilim kurgu ürünlerinde yer alan resimleme ve tasarım üzerinden gelişmiş olan görsel eğilimlerin yanında bilim kurgunun tanımı ve tarihçesine yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümünde ise bir bilim kurgu grafik roman uygulama çalışmasının öykü ve senaryosunun geliştirilmesi, resimleme ve tasarım süreci açıklanmıştır. Sonuç bölümünde, gelecekteki benzer çalışmalara yardımcı olması umuduyla, inceleme, araştırma ve uygulamaların genel değerlendirmesi, sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As Atatürk put it,“The greatest guide is science and knowledge”and an effective way for the society to adopt this guide for children, is for children to make science a part of their lives. In addition to the transfer of theoretical knowledge through theory based courses, there is evidence that information can be efficiently transferred within science fiction stories in“graphic novels”. The focus of this study is directed towards the production of science fiction themed graphic novels for children. In the first chapter, the developmental stages of children is examined and the methods of visual communicaiton for children at each stage is put forward. In the second chapter, the definition of“graphic novel”, its origins, development and status in Turkey is discussed with examples, and graphic novel terms is listed. In the third chapter, illustration and design in graphic novels for children are examined with examples aimed at age groups 6-8 and 9-12, ages when skills of children begin to develop. In the fourth chapter, the visual trends developed in illustration and design taking place in science fiction products, as well as definition of science fiction and its history are given. In the fifth and the last chapter, the development of the story and the script for the science fiction graphic novel, the illustration and design process are explained. In the conclusion chapter, general evaluation of the studies, research, applications are presented in the hopes to be helpful to similar studies in the future.