Örgütsel adalet algısının örgütsel bağlılığa, iş tatminine ve işle bütünleşmeye etkisi: Sağlık alanında bir araştırma
The impact of organizational justice on organizational commitment, job satisfaction and job integration: A research in health
- Tez No: 617579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, İşle Bütünleşme, Healthcare Professionals, Organizational Justice, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Work Integration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılığa, iş tatminine ve işle bütünleşmeye olan etkisini araştırmak amaçlanmaktadır. Ankara ilinde Pursaklar ilçesinde bulunan Pursaklar Devlet Hastanesinde çalışmakta olan 190 sağlık çalışanının katılımı ile örgütsel adalet, örgütsel bağlılık, iş tatmini ve işle bütünleşme ölçekleri uygulanmıştır. Uygulama sonucunda bu ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 21 (Statistical Package fort he Social Sciences) paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik analizler yapılmadan önce elde edilen verilerin normal dağlım analizleri uygulanmıştır. Parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizleri, güvenirlilik analizi, bağımsız örneklem t testi, ANOVA testi, spearman korelasyon, basit regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel adalet algısının örgütsel bağlılığa, iş tatminine ve işle bütünleşmeye pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin olduğu gözlenmiştir. Fakat örgütsel adaletin alt boyutu olan dağıtım adaletinin örgütsel bağlılığa, iş tatminine, işle bütünleşmeye etkisi bulunamamıştır. Örgütsel adaletin alt boyutu olan prosedürel adalet ise işle bütünleşmeye etki etmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effect of organizational justice perceptions of health workers on organizational commitment, job satisfaction and job integration. Organizational justice, organizational commitment, job satisfaction and job integration scales were applied with the participation of 190 health workers working in Pursaklar district in Ankara. The organizational commitment scale consists of 21 items, the job satisfaction scale consists of 5 items and finally the job integration scale consists of 17 items. At the end of the application, raw data of these scaleş were analyzed with SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) package program. The normal distribution analysis of the data obtained before the analysis of the purpose of the study was applied. It was decided to use parametrik tests. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, ANOVA test, spearman correlation, simple regression analysis methods were used. As a result of the study, it was observed that the perception of organizational justice has a positive and significant effect on organizational commitment, job satisfaction and job integration. However, distribution justice, which is the sub-dimension of organizational justice, has no effect on organizational commitment, job satisfaction and work integration. Procedural justice, which is the sub-dimension of organizational justice, has no effect on business integration.