Prematüre bebeklerde SINC beslenme protokolünün kilo alımı, oral beslenmeye geçiş ve hastanede kalış süresi üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of SINC feeding protocol on weight gain, transition to oral feeding and the length of hospitalization in premature infants: Randomized controlled study
- Tez No: 617598
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN, PROF. DR. HANİFİ SOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Yöntemleri, Kanıta Dayalı, Prematüre Bebek, Oral Beslenme, YYBÜ, Evidence-Based, Feeding Methods, NICU, Preterm Infants, Oral Feeding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmada prematüre bebeklerde Safe Individualized Nipple-Feeding Competence (SINC) beslenme protokolünün kilo alımı, oral beslenmeye geçiş süresi ve hastanede kalış süresi üzerine etkisini belirlemek amaçlandı. Bu çalışma tek kör, parelel grup, randomize kontrollü çalışmadır. Çalışma Konya ili Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yürütüldü. Veriler Şubat 2018- Mart 2019 tarihleri arasında 76 prematüre bebekten (28-33 gestasyonel hafta aralığında olan) toplandı. Deney (n= 37) ve kontrol gruplarına (n= 39) 76 prematüre bebek randomize atandı. Deney grubuna SINC beslenme protokolü, kontrol grubuna ise standart besleme yöntemi uygulandı. Veriler Aile Tanıtım Formu, Prematüre Bebek İzlem Formu ve SINC Beslenme Protokolü Değerlendirme Checklisti ile toplandı. Bebekler yatıştan taburculuğa kadar izlendi. Çalışmanın primer sonuçları prematüre bebeklerin kilo alımı, oral beslenmeye geçiş süresi ve hastanede kalış süresidir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Pearson ki-kare test ve Fisher's exact testi, bağımsız gruplar t testi, Mann-Whitney U testi, Tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p0,05). Bu doğrultuda farklı kanıta dayalı beslenme yöntemlerinin kullanılması ve prematüre bebeklerin uzun süreli izlemlerinin yapılması önemlidir. Bu çalışma ClinicalTrials veri tabanına kayıtlıdır (NCT03371927).
Özet (Çeviri)
The purpose of this randomized trial is to test the effect of Safe Individualized Nipple-Feeding Competence (SINC) feeding protocol on preterm infants' weight gain, the transition to oral feeding and the length of hospitalization. This was single-blinded, parallel group randomized controlled trial. The trial was conducted in the Selcuk University neonatal intensive care unit in Konya. Data were collected February 2018- March 2019 from 76 infants. 76 preterm infants (28–33 weeks gestation) were randomly assigned to the intervention (n= 37) and control groups (n= 39). The intervention group received SINC feeding protocol and the control group received standart feeding method. Data were collected by Family Introduction Form, Preterm Infant Follow-up Form, SINC Feeding Protocol Evaluation Checklist. The infants were followed from hospitalization to discharge. Primary outcomes are weight gain, the transition to oral feeding and the length of hospitalization from birth to discharge. The data were assessed by Pearson χ2 test and Fisher's exact test and by independent t test, Mann-Whitney U test, repeated measures ANOVA test. Statistical significance was accepted as p 0.05). In this respect, it is important to use different evidence-based feeding methods and to make long-term follow-up of preterm infants. This study is recorded in the ClinicalTrials database (NCT03371927).