Benlik sunumu bağlamında sosyal ağ platformları: Instagram örneği
Social network platforms in terms of self-presentation: Sample of Instagram
- Tez No: 617660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE YENİÇERİ ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağlar, Instagram, Benlik Sunumu, Dramaturji, Social Networks, Instagram, Self-Presentation, Dramaturgy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Benlik sunumu konusunda yapılan çalışmalarda sosyal paylaşım ağı kullanımlarının artmasıyla birlikte araştırma mecralarının değiştiği görülmektedir. 2000'li yıllardan itibaren yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler sonrası toplumsal hayata hızla giren sosyal ağlar, insanların gündelik hayat pratiklerini, etkileşimlerinin yapısını, insan ilişkilerini ve nihayetinde benlik sunumlarını etkilemiş ve dönüştürmüştür. Buradan hareketle mevcut araştırmada; sosyal paylaşım ağı sitelerinden olan ve dünya genelinde yaygın olarak kullanıldığı bilinen, kullanıcılarına video/fotoğraf/canlı yayın paylaşımları yapabilme olanakları sağlayan, ayrıca kişiler/gruplar arası özel iletişim kurma özellikleri ile öne çıkarılan Instagram uygulamasında; gençlerin ortaya koyduğu benlik sunumlarının anlamlandırılması amaçlanmıştır. Çalışma grubu olarak belirlenen genç bireylerin gündelik yaşantılarına ilişkin deneyimlerini sürekli ve yoğun bir şekilde diğer kullanıcılara açmaları ve aynı zamanda diğerlerinin takipçisi/seyircisi olma durumları çalışmanın sorguladığı temel konulardandır. Benlik sunumu bağlamında Goffman'ın dramaturji kuramı, çalışmanın kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Etkileşimin değişen yapısı, sanal benliklerin inşası, toplumsalın benliğe olan etkisi ve tüm bunların sosyal ağlar sonrası değişimi, kavramsal olarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Instagram uygulamasında genç̧ bireylerin benlik sunumlarını tanımlamak ve betimlemek için, nitel araştırma yönteminin kullanılması uygun görülmüştür. Araştırma sorunsalına uygun olarak olgubilim deseni tercih edilmiş, gençlerin Instagram'daki benlik sunumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the studies on self-presentation, it is seen that research channels have changed with the increase in the use of social network. Social networks that entered social life rapidly with the developments in new communication technologies after the 2000s ultimately influenced and transformed the daily life practices, the structure of their interactions, human relations and self-presentations of people. Therefore, in the current research; with the Instagram application, which is one of the social networking sites and known to be widely used all over the world, provides users the opportunity to share videos / photos / live broadcasts and also features special communication between individuals / groups; it is aimed to make sense of self-presentations of young people. One of the main issues that the study questions is the fact that young people identified as working groups are constantly and intensively opening up their experiences regarding their daily lives to other users and at the same time being the follower/audience of others. In the context of self-presentation, Goffman's theory of dramaturgy constitutes the conceptual framework of the study. The changing structure of interaction, the construction of virtual selves, the social impact on the self and the change of all these after social networks was conceptually examined. Within the scope of the research, it was deemed appropriate to use qualitative research method to identify and describe self-presentations of young individuals in Instagram application. Phenomenology design was preferred in accordance with the research problematic and youngesters self presentation on Instagram was examined.