Serebral palsili çocuklarda robotik yürüme eğitiminin denge, spastiste ve fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of robotic walking education on balance, spasticity and functionality in children with cerebral palsy
- Tez No: 617718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Robotik, Spastisite, Fonksiyonel, Denge, Cerebral palsy, Robotics, Spasticity, Functional, Balance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı rehabilitasyon programına alınan serebral palsili çocuklarda konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavisinin denge, spastisite ve fonksiyonellik üzerine etkilerini araştırmaktır. Araştırmaya Pendik Fizik Tedavi Rehabilitasyon Tıp Merkezi'nde, rehabilitasyon programına alınan, serebral palsi tanısı konulmuş 26 hasta dahil edildi. 1.grup'a (n=13) 8 hafta boyunca haftada 2 gün konvansiyonel tedavi uygulanırken 2.grup'a (n=13)8 hafta boyunca haftada 2 gün konvansiyonel tedavi ile birlikte robotik yürüme eğitimi ROBOGAİT marka yürüme robot ile 20 dakika verilip. 8 hafta sonunda 2 grup arasında değerlendirme yapılmıştır. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası; motor fonksiyonları Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS), spastisitesi Modifiye Ashworth Skalası ve Modifiye Tardieu skalası , dengeleri Pediatrik Berg Denge Ölçeği , fonksiyonel durumu Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (PFBÖ), fonksiyonel kapasiteleri ise Zamanlı kalk yürü testi ile değerlendirildi. Konvansiyonel tedavi ve Konvansiyonel+Robotik tedavinin alt ekstremitelerde tedavi sonrası spastisiteyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığı gözlemlenmiştir(p0,05) Her iki grupta da, tedavi öncesi ve sonrası fonksiyonel bağımsızlık, Berg denge ve zamalı kalk yürü testlerinde tedavi sonunda anlamlı değişiklikler görülmüştür.(p0,05) Çalışmamızın sonuçları SP'li çocuklarda konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan alt ekstremite robotik rehabilitasyon tedavisinin, alt ekstremitelerde spastisiteyi azalttığını ve çocuğun fonksiyonelliğini ve dengesini artırdığını göstermiştir. Konvansiyonel tedaviye karşı konvansiyonel+robotik tedavinin üstünlüğü gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak; alt ekstremite robotik rehabilitasyon uygulamasının etkin bir tedavi modalitesi olduğunu ve serebral palsili çocuklarda uygulanan rehabilitasyon programına eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of lower extremity robotic rehabilitation therapy on balance, spasticity and functionality in children with cerebral palsy. 26 patients with cerebral palsy who were included in the rehabilitation program in Pendik Physical Therapy Rehabilitation Medical Center were included in the study. The first group (n = 13) received conventional treatment for 2 days and 8 weeks, while the second group (n = 13) received conventional treatment for 2 days and 8 weeks with robogait walking training. At the end of 8 weeks, two groups were evaluated. Before and after treatment; motor functions were evaluated using the Gross Motor Function Classification System (GMFCS), Spasticity Modified Ashworth Scale and Modified Tardieu Scale, Pediatric Berg Balance Scale, functional status, and Pediatric Functional Independence Scale (WeeFIM), and functional capacities were evaluated using the Timed Calc Walk Test. Conventional treatment and Conventional + Robotic treatment significantly reduced spasticity in the lower extremities after treatment (p 0.05). Independence, Berg balance and timed calc walk tests showed significant changes at the end of the treatment. (p 0.05). The results of our study showed that lower extremity robotic rehabilitation treatment in addition to conventional treatment in children with CP reduces spasticity in lower extremities and increases the functionality and balance of the child. The superiority of conventional + robotic treatment over conventional treatment has not been observed. As a result; lower extremity robotic rehabilitation is an effective treatment modality and should be added to the rehabilitation program in children with cerebral palsy.