Türkiye Cumhuriyetinde çok partili hayata geçtikten sonra seçimlere giren partilerin sağlık politikalarının karşılaştırılması
Comparison of health policies of parties entering elections after multi-party life in the Republic of Turkey
- Tez No: 617729
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Bilimler, Health Care Management, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Parti, Beyanname, Sağlık Politikası, Sağlık finansmanı, Political Party, Declaration, Health Policies, Health Finance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Son yıllarda dünyada ön plana çıkan, toplumun gelişmesi, ülkenin ekonomik gelişiminin hızlanması sağlıklı bireylerle mümkündür, yaklaşımı sağlık sektörünün önemini artırmıştır. Siyasi partiler sağlık alanında gelişmek için nasıl bir sağlık politikası izledi. Bu tezde 1946'dan günümüze kadar seçimlere katılan siyasi partilerin sağlık politikaları karşılaştırılarak belirgin farklar olup olmadığı ve aynı ideolojiden gelen partilerin sağlık politikalarında nasıl bir değişim olduğu incelenmiştir. Tüm kurulan ve kapatılan siyasi partilerin sağlık beyanlarına bakıldığında, siyasi görüşleri ne olursa olsun belirgin farklar bulunmadığı, yıllar geçse de belli konularda aynı beyanda bulundukları tespit edilmiştir. Bunların başında koruyucu sağlık hizmetlerine verilecek önem gelmektedir. Ancak partiler, hükümete gelse bile bu beyanlarını gerçekleştirmek için yeterince çaba sarf etmedikleri ve sürekli hastane açma gibi tedavi hizmetlerine yönelik politika izledikleri görülmektedir. Bir sonra ki seçim dönemi gelince aynı maddeyi beyanlarına tekrar koymuşlardır. 1980'li yıllarda neoliberal anlayış ve politikanın ülke yönetimine hâkim olması sosyal devlet anlayışından uzaklaştırmıştır. Sosyalizasyonu en çok savunan partiler iktidarda oldukları dönemde neoliberal görüşlerle sosyalizasyon karmaşası neden yaşadı. Çok mu zordu planlı programlı politikalarına uygun sistem geliştirmek. Bunun sonucu olarak sağlık alanı, iki ayrı politikanın çatışma alanı haline getirilerek sosyalleştirmenin başarısını engelleyen bir ortam yaratıldığı görülmektedir. Belki de bu çelişkili politikalar olmasaydı hala kalkınmakta olan değil kalkınmış ülkeler arasında olabilirdik. 2000'li yıllarda Ak partinin Sağlıkta Dönüşüm Programıyla sağlık sektöründe önemli düzelmeler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development of society, the acceleration of the economic development of the country is possible with healthy individuals, the approach has increased the importance of the health sector. Political parties followed a health policy on how to improve in the field of health. . In this thesis, it is examined whether there are significant differences in the health policies of the political parties participating in the elections since 1946 and how there is a change in the health policies of parties from the same ideology. When the health statements of all established and closed political parties were exemined, it was found that there were no significant differences regardless of their political views and that they made the same statements on certain issues over the past years. The primary importance has to be given to preventive health services. However, even if the parties become government, they seem to haven't done enough effort to make these statements and are constantly pursuing policies towards treatment services, such as opening hospitals. When the next election period cames, they put the same article back in their statements. In the 1980s, dominating the neoliberal understanding and politics and the country, it caused the people move away from the understanding of the social state. The parties that advocate socialization the most experienced the confusion of socialization with neoliberal views when they were governing. Is it very difficult to develop a system that is suitable for planned scheduled policies. As a result of this it is seen that the health field has been turned into a conflict zone of two separate policies, creating an environment that prevents the success of socialization. Perhaps, if these contradictory policy weren't , we could be among developed countries, not among developing ones. In the 2000s, it is observed that there were significant improvements in the health sector with the Ak Party's Health Transformation Program.