Bir KPSS kursundaki öğrencilerin yeme davranışlarını etkileyen etmenler, benlik saygısı ve depresyon
The factors of influence eating behaviours, self esteem and depression of the PPSE exam students
- Tez No: 617738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yeme davranışı, DEBQ, Birinci basamak, depresyon, benlik saygısı, Eating Behaviour, DEBQ, First Step, Depression, Self Esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışması Adana/Kozan ilçe merkezinde bulunan KPSS kursuna kayıtlı öğrencilerin yeme davranışı ve etkileyen faktörler ile benlik saygısı ve depresyonun birbirleriyle ilişkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket kullanılarak toplanmıştır. Ankette, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini sorgulayan 9 soru bulunmaktadır. Ek olarak olguların yeme davranışını değerlendiren 33 soruluk Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ), benlik saygılarını değerlendiren Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve depresyon puanını belirten Birinci Basamak için Beck Depresyon Ölçeği ankete dahil edilmiştir. Öğrencilerin BKİ değerlendirildiğinde %60,9 kadın ve %39,1 erkek katılımcıdan oluşan evrenimizde %1,4'ü obez ve %39,9'u fazla kilolu birey bulunmuştur. Obez öğrencilerin %50'si kadın, %50'si erkek; ve fazla kilolu öğrencilerin %34,5'i kadın, %65,5'i erkek olarak saptanmıştır. Erkeklere oranla kadın katılımcılarımızda duygusal yeme davranışının fazla olduğu görülmüştür. Diğer yeme davranışlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bireylerin BKİ değerleri yükseldikçe dışsal yeme davranışında azalma, kısıtlayıcı yeme davranışında artma görülmüştür. BKİ ile duygusal yeme davranışı, benlik saygısı ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Katılımcıların depresyon ihtimalleri arttıkça duygusal yeme davranışında artış görülmüştür. Katılımcılarda benlik saygısı azaldıkça depresyon puanlarında artış saptanmıştır. Katılımcıların benlik saygısı düzeyleri ile yeme davranışları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Alkol kullanmayanların dışsal yeme puanında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır. Yeme davranışını etkileyen birbiriyle ilişkili çok fazla etken bulunmaktadır. Bu etkenlerden yola çıkarak yeme davranışı bozukluğu, yemeye bağlı psikolojik ve fizyolojik hastalıklar ile obezitenin gerçekleşmeden önce tedbirini almak kolaylaşabilir. Aynı zamanda, topluma yönelik eğitimler ve yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Our study is conducted in Adana/ Kozan county centre to define the students'-attending the course for PPSE (Puplic Personal Selection Examination)- eating behaviours and influencing factors, together with the relationship between self esteem, depression and eating behaviour. Parameters collected by a survey prepared by the investigator. In that survey there were 9 questions, which is to determine the participants' sociodemographic characteristics. Additionally, The Dutch Eating Behaviors (DEBQ) survey with 33 questions evaluating the eating behaviors of the cases, Rosenberg Self-esteem Scale evaluating the self esteem and Beck Depression Inventory for Primary Care BDÖ-BB Scale evaluating the depression status added to the survey. When the data evaluated participants' BMI, in our universe of 69.9% female and 39.1% male participants; 1.4% were obese and 39.9% were overweight. It was determined that from obese participants, 50% were female, 50% were male; and from the overweight participants, 34.5% were female, 65.5% were male. In the female participants, emotional eating behaviour were considerably higher compared to the males. It was observed that when the BMI of participants increased, external eating behavior decreased and restrained eating behavior is also increased. There was also no relationship between the BMI of participants and emotional eating behaviours, self esteem and depression. It is observed that when the participants' depression was increasing, self esteem was increasing. When the participants' self esteem was decreasing, depression was increasing. There wasn't any relationship between eating behaviour and self esteem. Both in females and males, the ones who don't drink alcohol, extemal eating behaviour is found istatistically decreased. There are lots of factors which are influencing eating behaviours and most of them are related with each other. With the definition of these factors and their relations with each other, early diagnosis of eating disorder behaviours, eating disorders and obesity may take place; also, this may guide us to define community oriented education and new treatment modalities.