Kierkegaard'da Tanrı-insan ilişkisi
The relationship between God and human in Kierkegaard
  1. Tez No: 617828
  2. Yazar: GÜLSÜM BÜTÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH PAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, insan, iman, tutku, Hristiyanlık, öznellik, akıl, ben, God, man, faith, passion, Christianity, subjectivity, reason, self
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kierkegaard, 19. yüzyıla damgasını vuran önemli isimlerden biridir. Varoluşçu felsefenin temelinin oluşmasını sağlayan ve sistem düşüncesine karşı olan bir filozoftur. Yaşamındaki amacı, uğruna ölünebilecek bir hakikate ulaşmaktır. Bu hakikat ise Tanrı ile olan ilişki sonucu kendine özgü bir“ben”oluşturabilmektir. Felsefesini bu düşünce anlayışından hareketle oluşturmuştur. Felsefesindeki odak nokta, insan ve Tanrı arasında gerçekleşecek olan ilişkiye dairdir. Ona göre insan değişken bir varlıktır. İnsanın hayattaki temel amacı, bir“ben”e sahip olmaktır. İnsanın bir ben'e sahip olması ise iman ile mümkündür. İmanın objesi olan Tanrı, Kierkegaard düşüncesinde ezeli ve ebedi olandır. Akıl ile kavranamayandır. Tanrı ile olan ilişki; iman, tutku ve sevgi aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu araştırmamızda Soren Kierkegaard'ın insan ve Tanrı hakkındaki düşüncelerini tespit edip ikisi arasında ilişkinin nasıl gerçekleştiğini ortaya koymayı amaç edindik. Bu amacı, Kierkegaard'ın bu ilişkide temel aldığı kavramları göz önünde bulundurarak gerçekleştirmeye çalıştık. Kierkegaard'ın eserlerinden ve Kierkegaard ile ilgili yapılmış olan çalışmalardan da yaralandık.
Özet (Çeviri)
Kierkegaard was one of the most important figures in the 19th century. He is a philosopher who opposes the idea of the system provides the foundation of existentialist philosophy. His purpose in life was to attain a truth that could die for. The fact, on the other hand, is the result of relationship with God to create a unique“self”. He formed his philosophy based on this idea. The focus of his philosophy is on the relationship which will take place between man and God. According to him, human being is a variable entity. The main purpose in human life is to have a 'self'. By faith it is possible to have a 'self'. God, the object of faith, is eternal in Kierkegaard thought. It cannot be grasped by reason. The relationship with God is recognized through faith, passion and love. In this research, we have aimed to identify Soren Kierkegaard's thoughts about man and God and to show how the relationship between the two occurs. We have tried to achieve this aim by taking into consideration the concepts that Kierkegaard was based on in this relationship. We have benefited from Kierkegaard's works and the studies about Kierkegaard.