Risâle-i Eyyâm-ı Nahisât
Risale-i Eyyâm-i Nahisât (examiniation- text)
- Tez No: 617841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ORAK KÜLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Geredevî, Risale, İnceleme, Geredevi, Risale, Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
16.yy da yaşamış olan Abd el-Ganî b. Abd el-Celîl Geredevî dönemini aydınlatacak birçok eser kaleme almıştır. Bu çalışmada yazarın en önemli eserlerinden biri olan Risâle-i Eyyâm-ı Nahisât incelenmiştir. Nesir olarak yazılan bu eserde yer yer manzum kısımlara da yer verilmiştir. Bu çalışmada Ankara Milli Kütüphanede, 06 Mil Yz A 2922/2 arşiv numarasıyla kayıtlı olan nüsha kullanılmıştır. Eserde kıyafetname, rüya tabirleri bulunmakta ve bunlar bablar halinde verilmektedir. Çalışma, Giriş bölümünün ardından İnceleme ve Metin olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genel olarak rüya konusu ele alınmıştır. İnceleme bölümünde Risâle-i Eyyâm-ı Nahisât ve Şekil Özellikleri, Abd El-Ganî B. Abd El-Celîl Geredevî'nin Hayatı ve Eserleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eserin tenkitli metni ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abd el-Ganî b. Abd el-Celîl Geredevî who lived in the 16th century wrote many works that will illuminate the period. In this study, one of the most important works of the author, Risâle-i Eyyâm-ı Nahisât is examined. In this work written as prose, some parts of the verse are also included. In this study, the copy which is registered with 06 archive number 2922/2 in Ankara National Library is used. In the work, there are clothing and dream phrases and these are given as parts. The study consists of two chapters: Introduction and Text. In the introduction, the subject of the dream is generally discussed. Risale-i Eyyâm-ı Nahisât and Shape Features, Abd El-Ganî B. Abd El-Celîl Geredevî's Life and Works are examined in the examination section. In the third part, the criticized text of the work is tried to be put forward.