Farklı alternatif akışkanların kullanıldığı iki kademeli soğutma sisteminin enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of two-stage cooling system using different alternative fluids
  1. Tez No: 617844
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ŞENCAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif akışkan, İki kademe, Enerji, Ekserji, R1234yf, R1234ze, Refrigerant, Two stages, Energy, Exergy, R1234yf, R1234ze
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ozon delme potansiyeli (ODP) ve küresel ısınma potansiyeli (GWP) etkileri farklı soğutucu akışkanlar kullanılarak iki kademeli soğutma sisteminin enerji ve ekserji analizi EES (Engineering Equation Solver) programı yardımıyla yapılmıştır. Çalışmada soğutucu akışkan olarak ODP değerleri aynı, GWP değerleri farklı R32, R410A, R407C, R245fa, R290, R507A, R717, R1234yf ve R1234ze alternatif soğutucu akışkanlar kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan soğutucu akışkanlar arasında ODP ve GWP değeri en düşük ve en yüksek olan soğutucu akışkanlar sırası ile R717 ve R507A soğutucu akışkanlarıdır. Bu akışkanların soğutma performans katsayıları sırasıyla 5.358, 4.502 olarak, ekserji verimleri sırasıyla 0.7069, 0.594 olarak hesaplanmıştır. Analiz sonucunda, her bir soğutucu akışkan için sistemin farklı çalışma parametreleriyle çalışması durumunda soğutma performans katsayısı ve ekserji verimleri karşılaştırılmıştır. Soğutma sistemini oluşturan her bir elemanın ekserji kayıpları belirlenmiştir. En fazla ekserji kaybının evaporatörde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy and exergy analysis of 2 stages cooling system has been studied by using refrigerant having different Ozone Depletion Potential (ODP) and Global Warming Potential (GWP) effects with the help of the EES program. In this study, many alternative refrigerants have been used, such as R32, R4110A, R407C, R245fa, R290, R507A, R717, R1234yf and R1234ze, and these refrigerants have same ODP values; however, GWP values are different. Among the refrigerants used in this study, refrigerants that have the highest and lowest ODP and GWP are R717A, R507A respectively. Cooling performance coefficients of these refrigerants have been calculated as 5.358, 4.502 respectively, while exergy efficiencies calculated 0.7069, 0.594 respectively. As a result of Analyse, efficiencies of exergy and the Cooling Performance Coefficient (COP) have been compared in the case of operating with different parameters for each refrigerant. Exergy loss of each component of the cooling system has been determined. The most exergy loss. It has been detected that the highest exergy loss is in the evaporator.