Örgütlerde dedikodu ve söylentinin örgütsel iletişim açısından değerlendirilmesi
An assessment of gossip and rumor in organizations from the point of organizational communication
  1. Tez No: 617845
  2. Yazar: FAHRETTİN HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENAY YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Biçimsel Olmayan İletişim, Dedikodu ve Söylenti, Örgütsel İletişim, Informal Communication, Gossip and Rumour, Organizational Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Örgütte dedikodu ve söylentinin biçimsel iletişim mekanizması açısından anlamını sorgulamak amacıyla yapılan bu araştırmada; çalışanların dedikodu ve söylentiye ilişkin görüşleri, hangi amaçlarla kullandıkları, hangi zamanlarda ortaya çıktığı, hangi yönetim tarzının dedikodu ve söylentiyi arttırdığı gibi konuların sorgulanması amacıyla hazırlanan bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iletişimin tanımı, kavramları, örgütsel iletişim kavramı, örgütsel iletişim sistemleri irdelenmiştir. İkinci bölümde örgütlerde dedikodu ve söylentinin tanımları, dedikodunun işlevleri, söylentinin oluşumu, dedikodu ve söylenti arasındaki farklar, dedikodu ve söylentinin etkileri ve yönetimi irdelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise; örgütlerde dedikodu ve söylentinin örgütsel iletişim açısından değerlendirilmesi amacı ile yapılan bu araştırma mülakat yönteminin kullanıldığı nitel bir araştırma olup, araştırmanın örneklemi ise; Bursa ilinde metal sanayi alanında faaliyet gösteren bir işyerinde çalışan 3 yönetici ve 10 işgörenden oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda; biçimsel olmayan iletişim kanallarından dedikodu ve söylentinin biçimsel iletişim kanallarında meydana gelen boşlukları doldurması açısında kullanılmakta olduğu, çoğunlukla organizasyon yapısında meydana gelen önemli değişiklikler, işgören devir hızının yüksek olduğu zamanlar, örgütün ekonomik durumundaki dalgalanmalar, ücret ve maaş artışı dönemlerinde ortaya çıktığı, yönetim tarafından doğru yönetilemediği durumlarda da işgörenlerin stres seviyelerini arttırdığı, işe odaklanma güçlüklerinin yanı sıra huzursuzluk ve çatışmaların artması ile motivasyon erozyonlarının kaçınılmaz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; which is arranged in order to question the meaning of gossip and rumour in organizations from the point of formal communication mechanism; a catalogue of issues has been presented along the lines of employees' viewpoints related to gossip and rumours, intended purpose of gossip and rumour, times of gossip and rumour to emerge and how management styles leads to gossip and rumour. The research consists of three chapters. In the first chapter; the topics of definition of communication, the concepts of communication, the concept of organizational communication and the systems of organizational communication has been scrutinised. In the second chapter, the themes of definitions of gossip and rumour in organizations, functions of gossip, the formation of rumour, differences between gossip and rumour, effects of gossip and rumour and the management of gossip and rumour has been examined. In the third and last chapter, a research with a purpose of assessing gossip and rumour in organizations from the point of organizational communication takes place. This research is a qualitative research; which is arranged by the method of interview, and the samples of the research consists of 3 Managers and 10 employees of a workplace, which operates in the field of metal industry in the city of Bursa. In the conclusion of the research; it is determined that the gossip and rumours from informal communication channels have been used in order to fill the resultant gaps in the formal communication channels; that they emerge in times of significant changes occur in the organization structure, in times which employees work in high maintenance, in times of fluctuations in the economic situation of the organization and in times of salary increases occurs; that if improperly managed, they increases the stress levels of the employees; and with the growth of discomfort and conflicts aside of the struggles of concentration, the erosions in motivation is inevitable.