Kur'an'da peygamberlerin beşeriliği ve seçilmişliği
The humanity and prophecying of prophets in Qur'an
- Tez No: 617885
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA BİLGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Nübüvvet, Risalet, Seçilmişlik, Beşerilik, The Qur'an, Prophethood, Apostleship, Prophecying, The Humanity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tezin amacı, Kur'an-ı Kerim'de nübüvveti ve peygamberlerin nasıl tanıtıldığını incelemektir. Çünkü Peygamberlikle ilgili gerçek bilgiye sahip olabilmek için öncelikle Kur'an-ı Kerim'in bu konuda bizlere peygamberi nasıl tanıttığına bakmamız gerekmektedir. Kur'an-ı Kerim'de nübüvvetle ilgili çok sayıda ayet geçmektedir. Bu ayetler peygamberlerin farklı yönlerini ortaya koymaktadır. Peygamberler, insanlar içinden seçilmiş fakat insanlarda bulunmayan bir donanıma da sahip kılınmışlardır. Bundan dolayı peygamberleri insanüstü görmek yanlış olduğu gibi, sıradan bir beşer gibi görmek de doğru değildir. Peygamberlerin beşeri yönü ile birlikte bir de peygamberlik yönü vardır. Bu iki kimliğin doğru ve dengeli değerlendirilmesi, sahih bir peygamber tasavvuru açısından oldukça önemlidir. Çalışmamızda, Peygamberlerin beşeri ve nebevi yönleri değerlendirilmiş ve bunların ele alınmasında dengenin önemine vurgu yapılmıştır. Bu araştırmada peygamber konusu işlenirken temel referans kaynağı olarak Kur'an-ı Kerim kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate prophethood and imagination of prophets in The Qur'an. Because To get authentic and true knowledge on Prophecy it is obvious that we should look firstly how The Qur'an introduce prophet. There are many verse related to prophecy in the Qur'an. These verses reveal different aspects of prophets. Prophets were chosen among human beings do not have. Therefore, it is wrong to regard prophets as an extraordinary man, it is not appropriate to regard them as ordinary people. Prophets have both a human aspect and a prophetic aspect. It is very important to evaluate those two identities correctly and in a balanced way in terms of a sound prophetic thought. In this study, the human and prophetic aspects of the Prophets are evaluated; and the importance of the balance while dealing with them is emphasized and while prophet was examined and the Qur'an was used as the basic reference source.