Solar radiation forecasting by using deep neural networks in Eskişehir
Derin sinir ağları kullanarak Eskişehir'deki güneş radyasyonu tahmini
  1. Tez No: 618092
  2. Yazar: MOHAMMED QASEM MOHAMMED SALEH QASEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜHAN BAŞARAN FİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş radyasyonu tahmini, ANN'ler, DNN'ler, Yapay zeka, Hibrit modeller, Solar radiation forecasting, ANN, DNN, Artificial intelligence, Hybrid models
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Kaynakları ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
WEO'ya göre, küresel enerji talebinin önümüzdeki yirmi yılda dünya nüfusunun artması nedeniyle 2016'da% 30'dan 2040'ta% 40'a çıkacağı tahmin ediliyor. Bunun bir sonucu olarak, sera gazlarının neden olduğu çevre kirliliği ile ilgili endişeler artmakta ve daha temiz enerji teknolojileri geliştirilmektedir. Bu dünya çapında güneş enerjisi pazar payının genişlemiş büyümesini açıkça göstermektedir. Bu nedenle, güneş enerjisi dönüşümünü etkili bir şekilde gözlemleyen ve performansını gözlemleyen neredeyse gerçek zamanlı bir öngörü modeli, güneş enerjisi santrallerinin tasarımı için en iyi seçenek olarak kabul edilir. Bu çalışmada, güneş ışınımı tahmini için en uygun modeli bulma üzerinde çalışmalar yurütülmüştür. Bu kapsamda üç farklı yaklaşm temel alnarak problem matematiksel modeller, yapay sinir ağları ve derin öğrenme kullanılarak çözülmüştür. Ayırca, güneş ışınımı tahmini için dört yeni model oluşturulmuştur. Bütün bu yöntemlerin uygulamasında Eskişehir'deki meteroloji istasyondan alınan veriler kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar Kare Ortalamalarının Karekökü (RMSE), ortalama mutlak hata (MAE), ortalama önyargı hatası (MBE) ve test istatistiği (t-istatistiği) değerlerine kullanılarak detaylı bir şekilde karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ele alan bölge için en iyi sonucu derin öğrenme yöntemi vermiştir.
Özet (Çeviri)
According to the WEO, the global demand for energy is presumably going to increase, due to growing up the world's population during the upcoming two decades. As a result of that, apprehensions about environmental effects, which appear as a result of greenhouse gases, are grown and cleaner energy technologies are developed. This clearly shows that extended growth of the worldwide market share of solar energy. For this reason, a predictive model that effectively observes solar energy conversion and its performance is considered as the best choice for design solar energy plants. In this thesis, to find the most accurate model for solar radiation forecasting, many studies have been conducted. In this work, based on three different approaches, the problem was solved by using classic mathematical models, artificial neural network (ANN), and deep neural network (DNN) methods. Besides, four new models have been developed for solar radiation prediction. The data are obtained from the Turkish State Meteorological of Service. The obtained results are compared and evaluated by the root mean square error (RMSE), mean absolute error (MAE), mean bias error (MBE) and test statistics (t-statistic). As a result of the analysis, the best result was given by the deep learning (DL) method.