Muhasebe meslek mensuplarının vergi kaçakçılığına ilişkin algıları üzerine bir araştırma
A research on accounting profession members' perceptions about tax evasion
  1. Tez No: 618093
  2. Yazar: GAMZE ŞERBETÇİ TAŞLIALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Muhasebe Mesleği, Vergi Denetimi, Vergi Kayıp ve Kaçağı, Tax, Accounting Profession, Tax Audition, Tax Loss and Evasion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Vergi sitemlerinin işleyişinde, vergi gelirleriyle kamu hizmetlerine finansman sağlanmasının yanı sıra, ekonomik sistemdeki aktörlerin korunması amacı vardır. Vergi sisteminin yapısı ve mevzuat örgüsü, sistemin işlevsel çalışması için yeterli değildir. Vergi sistemlerinin etkin ve verimli çalışması, sistemde denetimden sorumlu kişilerin vergi kayıp ve kaçaklarını önlenmesiyle mümkündür. Vergi denetimi, mükellefin ödemesi gereken verginin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve vergi kaçırmasını önlemek için yapılmaktadır. Burada muhasebe meslek mensubu ve denetçiler görevlerini yerine getirirken mükellefin doğru beyanda bulunmasını sağlayarak vergi kaybını önlemektedir. Mükelleflerin vergi kaçırma eylemlerini, vergi mevzuatının geniş oluşu, kolay anlaşılamaması, vergi afları, vergi oranlarının yüksek olması, teşvik, muafiyet ve istisnaların çokluğu artırmaktadır. Bu çalışma ile Kahramanmaraş'ta görev yapan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir'lere anket uygulanarak, vergi kayıp ve kaçaklarındaki rolünü tespit etmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda elde edilen verilere faktör analizi, Bağımsız Örneklem t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılarak ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Alongside financing public services via tax revenues in the processes of tax systems, there is also the aim of protecting actors of economic system. The structure of tax system and legislation braid are not sufficient for functionally operating of the system. Efficient and productive processing of tax systems is possible if tax auditors of the system prevent tax losses and evasions. Tax auditing is conducted to investigate and determine the accuracy of the tax that taxpayer has to pay and prevent him/her from evade tax. Hereby, accountants and tax auditors prevent tax loss while do their tasks by ensuring that taxpayer declare taxes correctly. Expanse and not being easily understandable of tax legislation, tax amnesties, high level of tax rates, and abundance of incentives, exemptions, and privileges increase taxpayers' tax evasion actions. The aim of this study is determining the role of Independent Accountant and Financial Advisors working in Kahramanmaraş in tax loss and exiles by the help of a questionnaire applied to these advisors. In this context, this relationship was tried to be determined by applying factor analysis, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) to gathered data.