Yenidoğan dönemi sağlıklı çocuklarda normal immünoglobulin değerleri
Normal immunoglobulin values in healthy children in the newborn period
- Tez No: 618168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM CANER, PROF. DR. ÖNER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Referans aralığı, İmmünoglobulinler, İmmünoglobulin G alt grupları, Reference range, Immunoglobulins, Immunoglobulin G subgroups
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Klinik olarak bir hastalığın tanısının konması ve tanı sonrası izlenebilmesi ve laboratuar analiz sonuçlarının doğru değerlendirebilmesi için, hasta popülasyonuna göre, tıbbi referans aralıklarının olması gerektiği ve bu değerlerin kesin olması gerekliliği belirtilmiştir. Bu çalışmada; Sakarya ilinde doğan term, sağlıklı, yenidoğan bebeklerden IgG, IgA, IgM ve IgG alt grupları (IgG1, IgG2, IgG3 ve IgG4) çalışılarak, Türkiye'de yenidoğan bebeklerin, normal immunglobulin değerlerinin belirlenmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda doğum haftası 39-41 arası olan, doğum esnasında herhangi bir problem yaşanmayan (1.ve 5. dakika APGAR skoru 8' in üzerinde olan), konjenital hastalık ve anomali bulunmayan, perinatal enfeksiyon öyküsü olmayan, ikiz olmayan, transfüzyon öyküsü olmayan, annesinde bilinen kronik hastalık öyküsü olmayan, 54 bebekten postnatal 15-21. günleri arasında, venöz kan alınarak, IgG, IgA, IgM ve IgG alt grupları nefelometrik olarak ölçüldü. Elde edilen sonuçların, bebeklerin doğum şekli, beslenme şekli ve cinsiyetine ve demografik özelliklerine göre değişip değişmediği değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 54 bebekten 42'sinin (%77,78) doğum şekli sezaryen, 12'sinin (%22,22) normal doğumdur. Bebeklerden 41'i (%75,93) sadece anne sütü ile beslenirken 13'ü (%24,07) anne sütü ile birlikte formüla ile de beslenmektedir. Elde edilen sonuçlara göre; serum immünoglobulinleri ve IgG alt gruplarının %95 güvenaralıkları sırasıyla; IgG: 6,52-7,22 g/L, IgA: 0,06-0,08 g/L, IgM: 0,27-0,35 g/L, IgG1: 495,66-544,33 mg/dL, IgG2: 139,63-169,49 mg/dL, IgG3: 22,72-27,69 mg/dL, IgG4: 21,49-33,70 mg/dL olarak saptanmıştır. Doğum şekli, cinsiyet ve beslenme şekli ile IgG, IgA, IgM ve IgG alt grupları arasında anlamlı korelasyon bulunamazken; demografik değerlerle korelasyonuna bakıldığında, doğum boyu ile IgA arasında ters yönlü zayıf (r:-0,344) ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu (p:0,011), doğum baş çevresi ile IgM arasında aynı yönlü zayıf (r:0,320) ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu (p:0,018) görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız, yenidoğan dönemi sağlıklı bebekler için serum IgG, IgA, IgM ve IgG alt gruplarının normal değerlerini ve elde ettiğimiz değerlerin cinsiyete, beslenme şekline, doğum şekline bağlı değişimleri hakkında kullanılabilir bir veri sağlamıştır. Ülkemize özgün, güvenilir referans kaynaklarından biri olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: In order to clinically diagnose a disease and follow up after diagnosis and to accurately evaluate laboratory analysis results, there should be medical reference intervals according to the patient population and these values are required to be precise. In this study; our aim was to contribute the determination of normal immunoglobulin values of newborn babies by studying IgG, IgA, IgM, and IgGsubgroups (IgG 1, IgG 2, IgG 3 and IgG 4) from term, healthy, newborn babies born in Sakarya province, Turkey. Materials and Methods: In our study, by taking venous blood, IgA, IgM, IgG and subgroups of IgG were measured nephelometrically from 54 newborns between postnatal 15 – 21 days old, born between 39th –41st birth weeks, without any problems during delivery (with APGAR score above 8 in the first and fifth minutes), as well as without any congenital disease and anomalies, history of perinatal infection, history of being twins, history of transfusion, known history of chronic disease in the mother. Whether the results were evaluated vary based upon the newborns birth style, diet and gender and demographic characteristics or not. Results: This study enrolls, 54 newborns, whom 42 (77,78%) born by cesarean section and 12 (22,22%) born by normal deliveries. 41 newborns (75,93%) were only breastfed while 13 (24,07%) were fed with breast milk and baby formula. According to the results obtained; 95% confidence intervals of serum immunoglobulins and IgG subgroups, as follows; IgG: 6,52-7,22 g/L, IgA: 0,06-0,08 g/L, IgM: 0,27-0,35 g/L, IgG1: 495,66-544,33 mg/dL, IgG2: 139,63-169,49 mg/dL, IgG3: 22,72-27,69 mg/dL and IgG4: 21,49-33,70 mg/dL. There is no significant correlation when looked at the correlation between demographic values (birth style, gender and diet) and IgA, IgM, IgG, as well as subgroups of IgG. A reverse-directional low-moderate correlation (r:-0,344) between birth length and IgA (p:0,011), as well as a low-moderate correlation (r:0,320) in the same direction between the head circumference at the birth and the IgM (p:0,018) were found. Conclusion: Our study provided usable data on the normal values of serum IgG, IgA, IgM and subgroups of IgG for newborn healthy infants and on the changes of these values including gender, diet and birth style. It is thought to be one of the unique and reliable reference sources for our country.