Normal ımmunoglobulin values ın healthy children without newborn period
Yenidoğan dönemi dişi sağlikli çocuklarda normal i̇mmünoglobuli̇n değerleri̇
- Tez No: 811619
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, immünoglobulin, immün sistem, Child, immunoglobulin, immune system
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk İmmünolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: İmmünoglobulinler plazma hücrelerinde antijenlere karşı üretilen ve antijenler ile spesifik birleşme özelliğine sahip edinsel immün sistemin önemli bir elemanıdır. İmmün yanıtta immünoglobulinlerin fonksiyonlarını gösterebilmesi için düzeylerinin yeterli olması bunun için de normal değerlerinin öncelikle bilinmesi gereklidir. İmmünoglobulin normal değerlerinin belirlenmesi immün yetmezlik hastalıklarının tanısı, tedavisi ve izlemi için yol gösterici olacaktır. Çalışmamızda, sağlıklı çocuklarda IgG, IgA ve IgM düzeyleriyle bölgemize özgün referans değerlerinin saptanması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya 1 ay - 18 yaş arası bilinen kronik bir hastalık öyküsü, enfeksiyon şüphesi, ilaç kullanımı, konjenital hastalık ve anomalisi olmayan, çalışma için onamı alınan sağlıklı 200 çocuk dâhil edilmiştir. Hastalardan venöz kan numuneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında nefelometri yöntemi ile yönergeye uygun çalışılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza dâhil edilen 200 çocuk yaş gruplarına göre 10 gruba ayrılmıştır. Yaş gruplarına göre elde edilen veriler %95 referans aralığı olacak şekilde alt ve üst sınırlar: 1-3 ay IgG: 45,72-677,11; IgA: 0-36; IgM: 2,78-63,58; 4-6 ay IgG: 141,42-825,52; IgA: 0-53,36; IgM: 11,56-89,45; 7-12 ay IgG: 236,02- 972,82; IgA: 0-72,26; IgM: 19,59-114,57; 13-24 ay IgG: 328,97-1118,46; IgA: 0- 93,9; IgM: 26,48-138,56; 25-36 ay IgG: 419,70-1261,89; IgA: 2,29-119,23; IgM: 31,87-161,04; 4-5 yaş IgG: 507,68-1402,57; IgA: 13,24-149,16; IgM: 35,37-181,64; 6-8 yaş IgG: 592,34-1539,92; IgA: 29,73-184,63; IgM: 36,61-199,98; 9-11 yaş IgG: 673,13-1673,42; IgA: 52,67-226,55; IgM: 35,21-215,67; 12-16 yaş IgG: 749,51- 1802,49; IgA: 82,99-275,84; IgM: 30,79-228,35 mg/dl bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamız yenidoğan dönemi dışı sağlıklı çocuklarda serum IgG, IgA, IgM normal değerleri için veri sağlamıştır. Sağlıklı çocuklarda immünoglobulin değerleri farklı yerlerde ve kliniklerde az sayıda çalışılmış olup bölgemize ait verilerin elde edilmesi immün yetmezliklerin tanı konulması, takip ve tedavi endikasyonu açısından önem arz etmektedir. Çalışmamızın, ülkemize özgün, güvenilir referans kaynaklarından biri olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Normal Immunoglobulin Values In Healthy Children Without Newborn Period AIM: Immunoglobulins are an important element of the adaptive immune system that are produced against antigens in plasma cells and have a specific association with antigens. In order for the immunoglobulins to show their functions in the immune response, their levels should be sufficient and for this, their normal values should be known first. Determination of normal immunoglobulin values will guide the diagnosis, treatment and follow-up of immunodeficiency diseases. In our study, it was aimed to determine the IgG, IgA and IgM levels in healthy children and the reference values specific to our region. METHODS: Inclusion criteria for the study were 200 healthy children aged 1 month to 18 years, with no known history of chronic disease, no suspected infection, no drug use, no congenital disease or anomaly, and consent for the study. Venous blood samples from the patients were studied in the Medical Microbiology Laboratory by nephelometry method in accordance with the instructions. RESULTS: The 200 children included in our study were divided into 10 groups according to their age groups. Data obtained by age groups, with 95% reference range, lower and upper limits: 1-3 months IgG: 45,72-677,11; IgA: 0-36, IgM: 2,78- 63,58; 4-6 months IgG: 141,42-825,52; IgA: 0-53,36; IgM: 11,56-89,45; 7-12 months IgG: 236,02-972,82; IgA: 0-72,26, IgM: 19,59-114,57; 13-24 months IgG: 328,97-1118,46; IgA: 0-93,9, IgM: 26,48-138,56; 25-36 months IgG: 419,70- 1261,89; IgA: 2.29-119,23; IgM: 31,87-161,04; 4-5 years IgG: 507,68-1402,57, IgA: 13.24-149.16, IgM: 35,37-181,64; 6-8 years IgG: 592,34-1539,92, IgA: 29,73- 184,63; IgM: 36.61-199.98; 9-11 years IgG: 673,13-1673,42; IgA: 52,67-226,55, IgM: 35,21-215,67; 12-16 years IgG: 749,51-1802,49, IgA: 82,99-275,84, IgM: 30,79-228,35 mg/dl were found. CONCLUSION: Our study provided data for normal serum IgG, IgA, and IgM values in healthy non-neonatal children. Immunoglobulin values in healthy children have been studied in a small number of different places and clinics, and obtaining data from our region is important in terms of diagnosis, follow-up and treatment indications of immunodeficiencies. It is thought that our study can be one of the original and reliable reference sources for our country.