Futbol hakemlerinin müsabaka sırasında ortaya koydukları iş yükünün lig düzeyine göre incelenmesi
Investigation of the workload of football referees during the competition according to league level
- Tez No: 618392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM HAZIR AYTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Hakemi, Algılanan Zorluk Derecesi, Kalp Atım Hızı, Football, Football Referee, Ratings of Perceived Exertion, Heart Rate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz ve Sportif Performans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı futbol hakemlerinin müsabaka sırasında ortaya koydukları iş yükünün lig düzeyine göre belirlenmesidir. Bu amaçla çalışmaya Ankara ilinde aktif olarak hakemlik yapan toplam 31 erkek futbol hakemi (yaş: 25,34,4 yıl; boy: 183,94,5 cm; vücut ağırlığı: 79,66,9 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada futbol hakemlerinin 2. Amatör küme ve 2. U19 Amatör Liginde yönettikleri müsabakalara ilişkin kalp atım hızı (KAH) ve algılanan zorluk derecesi (AZD) verileri toplanmıştır. Maksimum kalp atım hızının (KAHmaks) belirlenebilmesi için hakemlere Yo-Yo Testi uygulanmış, müsabakalardan elde edilen KAH değerleri %KAHmaks olarak hesaplanarak analizlerde kullanılmıştır. Hakemlerin Yo-Yo testinden elde edilen koşu mesafesi 1125,2415,9 m; maksimum oksijen tüketimi değerleri 40,65,8 ml/kg/dk olarak bulunmuştur. 2. Amatör Küme müsabakalarının 1 ve 2. devrelerine ait %KAHmaks değerleri sırasıyla %80,55,1 ve %79,96,2; AZD değerlerinin ortalaması ise sırasıyla 11,42,8 ve 11,33,4 olarak bulunmuştur. 2.U19 Amatör Ligi müsabakalarının 1 ve 2. devrelerine ait %KAHmaks değerleri sırasıyla %80,07,2 ve %79,37,4; AZD değerlerinin ortalaması ise sırasıyla 11,32,8 ve 11,63,1 olarak bulunmuştur. Hakemlerin 2. Amatör Küme ve 2. U19 Amatör Liginde yönettikleri müsabakalara ait ortalama %KAHmaks değerleri sırasıyla %80,25,4 ve %79,77,1; ortalama AZD değerleri ise sırasıyla 11,32,7 ve 11,52,3 olarak bulunmuştur. Yapılan istatistiksel analizlerde ise %KAHmaks ve AZD değerleri hem maçların devrelerine ait karşılaştırmada hem de liglere göre yapılan karşılaştırmada birbirine benzer bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak; futbol hakemlerinin, yönettikleri müsabakaların lig düzeyleri farklı olsa da ortaya koydukları iş yükünün (KAH ve AZD) anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the workload of football referees according to the league level. For this purpose, a total of 31 male football referees (age: 25,34,4 years; height: 183,94,5 cm; body weight: 79,66,9 kg) participated in the study voluntarily. Heart rate (HR) and rating of perceived exertion (RPE) data were collected from football referees in 2nd Amateur Cluster and 2nd U19 Amateur League competitions. Yo-Yo Test was applied to the referees to determine the maximum heart rate (KAHmax), HR values obtained from competitions were calculated as %HRmax and used in the analyzes. The running distance of the referees from the Yo-Yo test is 1125,2415,9 m; maximum oxygen uptake values were found to be 40,65,8 ml/kg/min. The %HRmax values of the 1st and 2nd half of the 2nd amateur cluster competitions were 80,55,1% and 79,96,2%, respectively; The mean RPE values were 11.4112.8 and 11.33.4, respectively. The %HRmax values for the 1st and 2nd half of 2.U19 Amateur League competitions were 80,07,2% and 79,37,4%; The mean RPE values were found to be 11,32,8 and 11,63,1 respectively. The average %HRmax values of the referees managed by the 2nd Amateur Cluster and 2.U19 Amateur League were 80,25,4% and 79,77,1%, respectively; mean RPE values were 11,32,7 and 11,52,3 respectively. In the statistical analysis, % HRmax and RPE values were found to be similar both in the comparison of the halfes of the matches and in the comparison according to the leagues (p>0.05). As a result; Although the league levels of football referees were different, their work load (HR and RPE) did not differ significantly.