Hiperprolaktinemi tedavisinin kalp üzerindeki etkileri
Effects of hyperprolactinemia treatment on the heart
  1. Tez No: 618400
  2. Yazar: SUAT ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETTAH ACIBUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kabergolin, Kalp kapak fibrozisi, İnter Atriyal ileti gecikmesi, İntra Atriyal ileti gecikmesi, Cabergoline, Heart Valve Fibrosis, Intra Atrial Conduction Delay, Inter Atrial Conduction Delay
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Hiperprolaktineminin medikal tedavisinde kullanılan ergot türevi dopamin agonistleri olan kabergolin (KAB) ve bromokriptinin (BRC) uzun süreli kullanımda, kalp kapaklarında fibrotik değişikliklere neden olduğu bildirilmektedir. Bizim bu çalışmadaki amacımız KAB ve BRC'nin kalp kapaklarındaki fibrotik etkilerini ve atriyumlarda olası fibrozis yapıcı etkisini ve buna bağlı intrakardiyak ileti bozukluklarına neden olup olmadığını araştırmaktı. Materyal ve Metot: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Endokrinoloji Kliniğine 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri arasında başvurmuş 18 yaşından büyük olan, prolaktinoma ve idiopatik hiperprolaktinemi nedeniyle en az 12 ay medikal tedavi alan 54 hasta ve 25 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Hem hasta grubuna hem de kontrol grubuna transtorasik ekokardiyografi (EKO), sol ventriküler strain EKO, doku doppler EKO, 24 saatlik ritim holter elektrokardiyogram (EKG) ve nabız dalga analizi ölçümleri yapıldı. Tüm tetkikler iki bağımsız kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 23.0 kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kapak hastalığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. KAB'ın ve BRC'nin kümülatif doz ve süre ile kapak hastalığı arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hasta grubunda yer alanların intra-atriyal gecikme süreleri ile inter-atriyal gecikme süreleri kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu. KAB'ın kümülatif doz ve süre ile intra-atriyal ileti ve inter-atriyal ileti gecikmeleri arasında ise pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı saptandı. Kapak hastalığı ile intra-atriyal ileti ve inter-atriyal ileti gecikmeleri arasında ise anlamlı bir ilişki tesbit edilemedi. Sonuç: Ergot türevi bir dopamin agonisti olan kabergolin prolaktinomada kullanılan dozlarda kapak fibrozisi ve kapak hastalıkları açısından risk oluşturmadığını çalışmamızda göstermiş olduk. Ayrıca çalışmamızda hastaların intra-atriyal ve inter-atriyal ileti gecikmelerinin kontrol grubuna göre daha uzun olduğunu, kabergolin kullanım süresi ve kümülatif dozu ile aralarında istatistiksel açıdan anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ilk olarak göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been reported that cabergoline (KAB) and bromocriptine (BRC), which are ergot-derived dopamine agonists used in the medical treatment of hyperprolactinemia, cause fibrotic changes on the heart valves in long-term use. Our aim in this study was to investigate the fibrotic effects of KAB and BRC on the heart valves and their possible fibrosis causing effects in the atria and whether they cause intracardiac conduction disorders. Materials and Methods: The study included 54 patients who were older than 18 years old, received medical treatment due to prolactinoma and idiopathic hyperprolactinemia for at least 12 months and applied to the Endocrinology Clinic of Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi between the dates of 01.01.2018 and 31.12.2018 as patient group and 25 healty induviduals as a control group. Transthoracic echocardiography (ECO), left ventricular strain ECO, tissue doppler ECO, 24-hour rhythm holter electrocardiogram (ECG) and pulse wave analysis were measured for both the patient group and the control group. All examinations were evaluated by two independent cardiology specialists. SPSS 23.0 was used for statistical analysis of the data. Results: In our study, no statistically significant relationship was found in terms of valve disease between the patients and the control group. Also, no significant relationship was found between the cumulative dose and treatment duration of CAB and BRC and valve disease. However, intra-atrial delay times and inter-atrial delay times of the patients in the patient group were statistically significantly higher than the control group. A positive correlation was detected between the cumulative dose and duration of CAB and intra-atrial conduction and inter-atrial conduction delays. There was no significant relationship between valve disease and intra-atrial conduction and inter-atrial conduction delays. Conclusion: We have shown in our study that cabergoline, an ergot-derived dopamine agonist, does not pose a risk for valve fibrosis and valve diseases at the doses used in prolactinoma in addition, in our study, we showed for the first time that intra-atrial and inter-atrial conduction delays in patients using cabergoline were longer than the controls, and there was a statistically significant positive relationship between intra-atrial and inter-atrial conduction delays and treatment duration and cumulative dose of cabergoline.