İskemik SVO vakalarında NIHSS ile perfüzyon indeksi arasındaki ilişki
The relationship between NIHSS and perfusion index in ischemic CVE cases
- Tez No: 618416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN GÖKBEN BECEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İskemik SVO, NIHSS, perfüzyon indeksi, Ischemic CVE, NIHSS, perfusion index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Serebro vasküler hastalıklar (SVO) tüm dünyada ve ülkemizde toplum sağlığı için giderek daha fazla önem kazanmakta ve bu önem beklenen yaşam süresinin ve dolayısıyla yaşlı nüfusun artışı ve kalıcı sakatlık, iş gücü kaybı ve bağımlılığa neden olması ile daha da artmaktadır. Klinik bulguları kantitize etmek için genellikle Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün tanımlamış olduğu inme skalası kullanılmaktadır (The National Institutes of Health Stroke Scale: NIHSS ). NIHSS iskemik inmeli hastalarda nörolojik fonksiyonları inceleyen ve uzun dönem prognoz hakkında fikir veren bir skaladır. Perfüzyon indeksi (PI) dokulardaki pulsatil kan akımının nonpulsatil ya da durağan dönemdeki kan akımına oranlanması ile hesaplanır ve bir pulse oksimetre yardımı ile kolay sürekli ve noninvaziv olarak ölçülebilir. Bugüne kadar birçok kritik hasta grubunda kullanımının klinik değerlendirmeye katkı sağladığını belirten yayınlar mevcuttur. Ocak 2019 - Ekim 2019 tarihleri arasında acil serviste akut iskemik SVO tanısı konulan dışlama kriteri olmayan 55 hasta ve 55 yetişkin gönüllünün katıldığı kontrol grubunda yapılmıştır. Hastaların NIHSS ve PI değerleri kaydedilmiştir. Hasta grubunun 27'si %(49.1) erkek 28'i %(50.9) kadın idi. Hasta ve kontrol grubu perfüzyon indeksi değerlendirildiğinde ise hasta ortalaması 4,05± 3,23, kontrol grubu ortalaması 3,52± 2,70 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda NIH inme skalası ile PI arasında bir istatistiksel olarak bir ilişki yoktur (P=0,18). Literatürde an itibari ile herhangi MSS hastalığı ile PI arasındaki bir ilişki olup olmadığı araştırılmamış olup, daha geniş tabanlı çalışmalarla değerlendirmenin daha doğru sonuçlar vereceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cerebro vascular events (CVE) are becoming more and more important for public health in the world and in our country, and this importance increases with the expected life expectancy and consequently the increase of the elderly population and permanent disability, loss of labor and dependence. In order to quantify clinical findings, a stroke scale defined by the American National Health Institute (NIHSS) is generally used. NIHSS is a scale that examines neurological functions in patients with ischemic stroke and provides insight into long-term prognosis. The perfusion index (PI) is calculated by the ratio of pulsatile blood flow in tissues to nonpulsatile or stationary blood flow and can be measured easily and noninvasively with the aid of a pulse oximeter. To date, there are publications indicating that its use in many critical patient groups contributes to clinical evaluation Between January 2019 and October 2019, 55 patients and 55 adult volunteers with no exclusion criteria diagnosed with acute ischemic SVO in the emergency department were included in the control group. NIHSS and PI values of the patients were recorded. Of the patients, 27 %(49.1) were male and 28 %(50.9) were female. When the perfusion index of the patient and control group was evaluated, the mean of the patients was 4.05 ± 3.23 and the mean of the control group was 3.52 ± 2.70. In our study, there was no statistical relationship between NIH stroke scale and PI (P = 0.18). In the literature, it has not been investigated whether there is a relationship between any CNS disease and PI and we believe that the evaluation will be more accurate in larger studies.