Jeotermal enerji ve hava kaynaklı ısı pompası ile üç katlı bir villanın ısıtılmasının karşılaştırılması
Comparison geothermal energy and air source heat pump heating of a three-story villa
- Tez No: 618452
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAMANKARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Energy, heating, geothermal energy, air-source heat pump
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Doksanlardan beri yaşanan yakıt proplemleri ile yakıt fiyatları artışı ve dünyada ağır anlamda bir enerji proplemi yaşanmaktadır. Özellikle yakıt kaynaklarına sahip olmayan bütün ülkeler, onların ülkelerinde mevcut olan bir çok potansiyel enerji kaynaklarına gözetmişlerdir. Çalışmalarda ısı pompaları, yenienebilir enerjisi arasındaki en önemli ilgi alanlardan birisi de hava kaynaklı ısı pompası ve jeotermal enerjiden yararlanma üzerine olup bilim adamları fikrini desteklemiştir. Isı pompalarının, elektrikli ısıtma cihazlara göre 3 ve 6 kat arası daha menfaatı, çevre pislenmesine gaye olmamaları gibi sıfatları nedeni ile son yıllarda üzerinde faal çalışmalar yapılan bir konudur. Bu tez çalışması kapsamında jeotermal enerji ve hava kaynaklı ısı pompası ile Bursa'da inşaa edilen üç katlı bir villanın ısıtılmasının potansiyelini araştırıldı.Çalışma üç bölümden (teorik - tasarım -sonuç ) olmuştur .Teorik bölümünde öncelikle jeotermal enerji ve ısı pompalarının tanıtımı, kaynakları, kaynakların kullanımı, avantajları ve dizavantajları gibi genel bilgeleri sonra dünyadaki ardından Tüürkiye'deki jeotermal enerjinin yayılması ve tatbik edildiği uygulamaları, Jeotermal Enerjinin Ekonomik Katkıları ve Çevresel Etkilerini bahsedilmiştir.Tasarım bölümünde üç katlı bir villanın jeotermal enerji sonra havayla çalışan bir ısı pompası ile ısıtma tesisatı amacıyla hesaplamalar ve gerekli cihaz seçimleri yapılmıştır. Son bölümünde tez konusu ile ilgilisonuçlar ve önerilere yer alınmıştır. Anahtar Kelimler: Enerji, ısıtma, jeotermal enerji, hava kaynaklı ısı pompası.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis study, the potential of heating of the constructed threestorey villa in Bursa has been investigated by using geothermal energy. This study has been separated to three divisions (theoretical - design-result). In the theoretical section, a general information such as an introduction of geothermal energy, resources, use of resources, advantages and disadvantages have been described, furthermore, in Turkey and the world the effects of economic contributions of newable energy (geothermal energy) and the environmental impact have been mentioned. In the design section, the geothermal energy heating system of a three-storey villa has been calculated and the necessary device has been selected. In the last part, all the results related to this study has been presented and discussed.