Firdevsî-i Rûmî Süleymân-nâme-i Kebîr – 61-62. ciltler inceleme – metin
Firdevsî-i Rûmȋ - Süleymân-nâme-i Kebîr - volumes 61-62, review – text
- Tez No: 618586
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN SUNGURHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Eski Anadolu Türkçesi, Firdevsî-i Rûmî, Hz.Süleymân, Süleymân-nâme-i Kebîr, Classical Ottoman poetry, Old Anatolian Turkish, Firdevsî-i Rûmî, Hz. Süleymân, Süleymân-nâme-i Kebîr
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 602
Özet
Bu çalışma, XV. yüzyılın sonu ile XVI. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymȃn-nâme-i Kebîr adlı eserinin 61 ve 62. Ciltlerinin metnini ve incelemesini içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Firdevsî-i Rûmî'nin hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri; ikinci bölümünde eserin dil ve üslûbu, imlâ özellikleri, eserde geçen atasözleri ve deyimler, dinî ve tasavvufî unsurlar, tarihî şahsiyetler, tabiat unsurları incelenmiştir. Üçüncü bölümde nüsha tavsifi yapılmış, metnin kuruluşunda izlenen yöntemle ilgili hususlara yer verilmiş, çeviriyazılı metin oluşturulmuştur. Çalışmanın sonunda sonuç, kaynakça ve dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes the text and review of the 61st and 62nd volumes of the work“Süleymân-nâme-i Kebîr”of Firdevsȋ-i Rûmȋ, who lived between the end of the XV century and the first half of the XVI century. In the first part of the three-part study, the life of Firdevsȋ-i Rûmȋ, his literary personality and works; In the second part, the language and style of the work, the features of the pronunciation, the proverbs and idioms mentioned in the work, religious and mystical elements, historical personalities, natural elements are examined. In the third part, a description of the copy was made, the issues related to the method followed in the establishment of the text were included, and the translation written text was created. At the end of the study, the result, the source and the index are given.