Firdevsî-i Rûmî'nin Süleyman-nâme-i Kebîr (80. cilt, 390 b/451 b) adlı eseri (Tenkitli metin-dil özellikleri-dizin-tıpkıbasım)
Süleyman-nâme-i Kebîr (Volume 80, 390 b/451 b) by Firdevsî-i rûmî (Text along with the criticism of the text-language characteristics-index-facsimile)
- Tez No: 513405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER ÖZYAŞAMIŞ ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleyman-nâme, Firdevsî-i Rûmî, Süleyman peygamber, Belkıs, kıssa, Süleyman-nâme, Firdevsî-i Rûmî, prophet Solomon, Belkis, parable
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1069
Özet
Süleyman-nâmeler, Kanuni Sultan Süleyman'ın saltanatını ve onun dönemindeki belli başlı olayları veya Süleyman peygamberin hayatını ve menkıbelerini konu alan eserlere verilen genel bir addır. Tezimize konu olan Firdevsî-i Rûmî tarafından yazılmış Süleyman-nâme-i Kebîr adlı eser Süleyman peygamberin hayatını, menkıbelerini ve bu çerçeveye dâhil olmak üzere felsefe, astronomi, ahlak gibi çeşitli konularda bilgileri içeren bir eserdir. Bu teze konu olan Süleyman-nâme yazmasının 80. cildi iki nüsha olup bir nüshası Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi H. 1537'de, diğer bir nüshası ise Macar Bilimler Akademisi Török F. 13'te kayıtlıdır. Söz konusu cildin iki nüshasının 61 varaklık bölümü üzerinde yapılan bu çalışma, metnin tenkitli olarak transkripsiyon alfabesi ile Latin harflerine aktarılması, dil incelemesinin yapılması ve dizininin hazırlanmasından meydana gelmektedir. Bu çalışmada Süleyman-nâme-i Kebîr adlı eserin 80. cildinin 61 varaklık kısmı üzerinde dil incelemesi yapılarak metnin imla ve fonetik özellikleri ortaya konmuştur. Metnin tamamının dizininin çıkarılmasıyla ise eserin ve eserin yazılmış olduğu dönem olan 16. yüzyılın söz varlığı hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Süleyman-nâmes are the general name given to works on the reign of Suleiman the Magnificent, major events of his period as Sultan, or on the life and anecdotes of prophet Solomon. Süleyman-nâme-i Kebîr by Firdevsî-i Rûmî, the subject of our thesis is a work containing the life and anecdotes of prophet Solomon, and information on various subjects such as philosophy, astronomy, and ethics, provided it is within the frame of his life and anecdotes. 80th volume of the Süleyman-nâme manuscript, subject to the present thesis, consists of two copies, one of which is located at Topkapı Palace Museum Library, under H. 1537, the other one at Hungarian Academy of Sciences, under Török F. 13. The present study, which is conducted on the portion consisting of 61 leafs of the relevant volume's two copies, consists of the conversion of the text to Latin letters, via transcription alphabet, along with the criticism of the text, performance of language examination, and preparation of index. In the present study, language examination was performed on the portion consisting of 61 leafs of the volume 80 pertaining to the work titled Süleyman-nâme-i Kebîr, and the orthographic and phonetic properties of the text were presented. In indexing the entirety of the text, it was aimed to acquire information on the vocabulary of both the work, and the 16th century, during which the work was put into paper.