Batı resim sanatında yaşlı beden imgesi
Old body image in Western painting art
  1. Tez No: 618593
  2. Yazar: KEZBAN BİLGE KIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KIYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Beden, Resim, Batı Sanatı, Yaşlı Beden İmgesi, Image, Body, Painting, Western Art, Image of Old Body
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
“Batı Resim Sanatında Yaşlı Beden İmgesi”konulu tez çalışması kapsamında Batı Resim Sanatı içerisinde yaşlı beden imgelerinin eğilimleri ve akımlar kapsamında araştırılması amaçlanmıştır. Beden imgesi, sanatın doğduğu ilk andan itibaren günümüze kadar varlığını korumuştur. İlkel sanatsal yaratılarında bile beden algısına yönelik yorumlar varlığını göstermektedir. Sonrasında değişen hiyerarşiyle beraber, sanat, zenginlik ve gücün emrine girmiştir. Yaşanan sosyo-kültürel süreçler resim sanatında kullanılan yaşlı beden imgesinin kullanımını da değiştirmiştir. Sanatçıların dünyaya/hayata bakışını, yaşananları yorumlayışını ve düşünme biçimini temelden etkileyen yaratma isteği, resimlerde ele alınan konularda, bedenlerin farklı yorumlarında hissedilmektedir. Kullanılan ilk yaşlı beden imgeleri kilisenin din bilginlerini tasvir eder niteliktedir. Önce Yusuf, ardından İsa tasvir edilmiştir. Kimi resimlerde de sanatçılar kendi hayatlarında var olan kişileri resimlerine aktarmıştır. Sonrasında değişen dünya düzeni ile beraber sanatçılar güzeli arama eğilimine girmiş, var olanın mı gerçek güzel, yoksa hayal edilenin mi daha güzel olduğu konusunda kesin bir yargıya varılamamıştır. Bu sebeple sanatçının anlatmak istediklerini ve kullanılan bedendeki ifadelerin duygusunu anlamak için bu bedenlere geniş bir perspektif ile yaklaşmanın önemi büyüktür. Çalışmanın amacı, 14. yüzyıldan 19. yüzyıla değişen zamanlarda oluşturulan resimler üzerinde, ülkeler ve akımlar göz önüne alınarak yaşlı beden imgesinin varoluşunun incelenmesidir. Bu amaca ulaşmak için öncelikle birinci bölümde yaşlı beden imgesi kullanımının amacı ve önemi incelenmiştir. İkinci bölümde ise imgenin ne olduğu, yaşlı beden imgesinin nasıl ortaya çıktığı, dönemsel bağlamda ve bu dönemlerde öne çıkan ülkeler ve akımlara göre yaşlı beden imgesinin kullanımı ele alınarak sanatçıların eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis titled old the image of the elderly body in western painting yaşlı, it is aimed to investigate the elderly body images within the context of trends and trends in western painting. The image of the body has preserved its existence from the first moment of art to the present day. Even in their primitive artistic creations, there are interpretations of body perception. Subsequently, along with the changing hierarchy, art entered into the command of wealth and power. The socio-cultural processes have changed the use of the image of the elderly body used in the art of painting. The desire of the artists to create a fundamental influence on the world-life, the interpretation of the events and the way of thinking is felt in the different interpretations of the bodies on the subjects discussed in the paintings. The first old body images used to describe the church's scribes. First Joseph, then Jesus. In some paintings, the artists transferred the people who existed in their lives to their paintings. Then, with the changing world order, artists started to search for the beautiful, and no conclusions could be reached as to whether the existing is real or the imagined. For this reason, it is important to approach these bodies from a broad perspective in order to understand what the artist wants to tell and the emotions of the expressions in the body used. The aim of this study is to examine the existence of the image of the old body by taking into account the countries and movements on the paintings created from 14th to 19th centuries. In order to achieve this aim, firstly, the purpose and importance of the use of the image of the elderly body is examined in the first chapter. In the second chapter, what the image is, how the old body image emerges, the use of the old body image according to the periodic context and the countries and trends that have come to the fore during this period is examined and the works of the artists are examined.