Parlak brom (Bromus catharticus vahl.) hatlarının farklı gelişme dönemlerinde ot verimi ile bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some morphological characters with forage yield on different growing stages of prairie grass (Bromus catharticus vahl.)
- Tez No: 618743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER NİZAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bromus catharticus, parlak brom, gelişme dönemi, kuru ot verimi, Bromus catharticus, Prairie grass, growing stage, hay yield
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada, 2 farklı parlak brom (Bromus catharticus Vahl.) hattının farklı gelişme dönemlerindeki (salkım çıkarma başlangıcı, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve tanede süt olum dönemleri) ot verimi ve bazı morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde 2018-2019 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Araştırmada ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, bayrak yaprak eni, bayrak yaprak boyu, yaprak/bitki oranı, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi tespit edilmiştir. Parlak brom hatlarının gelişme dönemleri arasında ana sap uzunluğu, bayrak yaprak eni, bayrak yaprak boyu, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi bakımından önemli farklar saptanmıştır. Hatlar arasında ise ölçülen kriterler bakımından önemli farklar oluşmamıştır. Parlak brom hatlarının toplam yeşil ot verimi 1164,28-1559,52 kg/da, kuru ot verimleri ise 327,27-508,69 kg/da arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak; Tekirdağ koşullarında ot üretimi için 3 ve 13 nolu parlak brom hatları tercih edilmeli ve ot için çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was determine the forage yield and some morphological characters on different growing stages (boot stage, early anthesis, anthesis and kernel milk stages) of two different prairie grass (Bromus catharticus Vahl.)Lines.the experiment was carried out split plot in randomized complete block design with three replications at the experimental areas of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Tekirdağ Namık Kemal University in 2018-2019 growing period, main stem length, main stem thickness, flag leaf width, flag leaf length, leaf/plant ratio, fresh yield and hay yield were determined in the research. Significant differences were determined between the growing stage of prairie grass lines in terms of main stem length, flag leaf width, flag leaf length, fresh yield and hay yield. There were no significant differences between the lines in terms of measured criteria. Total fresh yield of prairie grass lines were determined between 1164,28-1559,52 kg/da and hay yields were between 327,27-508,69 kg/da.as a result; in Tekirdağ conditions, line 3 and line 13 of prairie grassshould be preferred for forage production and should be harvested at the beginning of flowering for forage.