Deneysel PCOS modeli oluşturulan sıçanlarda astaksantin ve omega-3'ün endometriyal reseptivite üzerine olan etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak araştırılması
Histopathological, immunohistochemical and biochemical investigation of the effects of astaxanthin and omega-3 on endometrial receptivity in experimental PCOS model rats
- Tez No: 618788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE SELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Astaksantin, Endometriyal Reseptivite, Oksidatif Stres, Omega3, PCOS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Çalışmada deneysel Polikistik Over Sendromu modeli oluşturularak, Astaksantin ve Omega-3'ün Sıçanların Endometriyal Reseptivitesi üzerine olan etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada, 56 adet ve ortalama ağırlıkları 200-250 gram arasında değişen Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 7 gruba ayrıldı. Kontrol grubu dışındakiler 21 gün boyunca letrozolle indüklenerek PCOS modeli oluşturuldu. Sürenin sonunda 1 hafta boyunca rutin metformin tedavisinin yanında Astaksantin ve Omega-3'ün düşük ve yüksek doz uygulamaları gavaj yolu ile yapıldı. Tüm gruplara endometriyal reseptivite modeli uygulandı. Sıçanlar 5. gün sakrifiye edildi ve alınan uterus dokuları histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik bulgular değerlendirildiğinde, PCOS grubunda endometriyal hasarın önemli göstergelerinden olan ödem, epitelyal dökülme ve uterus bez lümenlerinde önemli derecede genişleme bulguları izlendi. Tedavi uygulanan gruplarda ise doza bağımlı olarak hasar bulgularının ileri derecede iyileştiği gözlendi. İmmünohistokimyasal boyama bulgularında, yüksek doz astaksantin ve omega-3 gruplarında integrin β3 ekspresyonunda belirgin artış; MUC 1 ekspresyonunda ise azalmanın olması endometriyal reseptivite durumunun olumlu yönde geliştiğini gösterdi. Biyokimyasal değerlendirmelerde, PCOS grubunda antioksidan savunma mekanizmasının ileri derece bozulduğunu bunun aksine tedavi gruplarında uygulanan antioksidanların katkısı ile oksidatif hasarın onarıldığı izlendi. Ayrıca PCOS grubunda hormon düzeylerinin negatif yönde etkilendiği, tedavi gruplarında ise hormon düzeylerinin normale döndüğü görüldü. Sonuç: Bu çalışma, deneysel PCOS modeline bağlı oluşan oksidatif hasarın ve buna paralel olarak endometriyal reseptivite durumunun Astaksantin ve Omega-3'ün güçlü antioksidan özellikleri sayesinde iyileştiğini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of Astaxanthin and Omega-3 on the Endometrial Receptivity of experimental PCOS model rats by histopathological, immunohistochemical and biochemical methods. Material and Method: In this study, 56 female Sprague-Dawley rats weighing between 200-250 grams were used. Rats were randomly divided into 7 groups. PCOS model was created by letrozole induction for 21 days except the control group. At the end of the period, low and high doses of Astaxanthin and Omega3 were administered by gavage to rats in addition to routine metformin treatment for 1 week. Endometrial receptivity model was applied to all groups. The rats were sacrificed on the 5th day and the uterine tissues were examined histopathologically, immunohistochemically and biochemically. Results: When the histopathological findings were evaluated, edema, epithelial shedding and significant enlargement of uterine gland lumens, which are important indicators of endometrial damage, were observed in PCOS group. In the treated groups, dose-dependent damage findings improved significantly. Immunohistochemical staining findings showed a significant increase in integrin β3 expression in high-dose astaxanthin and omega3 groups. The decrease in MUC 1 expression showed that endometrial receptivity improved positively. In biochemical evaluations, the antioxidant defense mechanism in PCOS group was severely impaired due to oxidative damage. On the contrary, it was observed that oxidative damage was repaired with the contribution of antioxidants in the treatment applied groups. In addition, hormone levels were negatively affected in PCOS group and hormone levels returned to normal due to improvement of endometrial damage in treatment groups. Conclusion: As a result of oxidative damage with PCOS status, infertility problem is caused by the development of endometrial damage. This study reveals that the oxidative damage due to the experimental PCOS model and accordingly the endometrial receptivity status is improved by the strong antioxidant properties of Astaxanthin and Omega3. KeyWords: Astaxanthin, Endometrial Receptivity, Oxidative Stress, Omega3, PCOS