Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının rekreatif etkinliklere katılımını kolaylaştıran faktörlerin ve iş yeri rekreasyon farkındalıklarının incelenmesi
Investigation of factors that facilitate the participation of Youth and Sports Provincial Directorate employees in recreational activities and workplace recreation awareness
  1. Tez No: 618791
  2. Yazar: BURAK AHMET AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN HAMDİ BAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Gençlik ve Spor, Kolaylaştırıcı, Farkındalık, Recreation, Youth and Sports, Facilitators, Awareness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iş yeri rekreasyon farkındalıklarını ve rekreasyonel etkinliklere katılımını kolaylaştıran faktörleri bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tarama yöntemi kullanılan çalışmanın araştırma grubunu, Trabzon, Rize ve Giresun Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan 79'u kadın, 91'i erkek olmak üzere toplamda 170 personel oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gürbüz, Öncü ve Emir (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 'Serbest Zaman Kolaylaştırıcıları Ölçeği (SZKÖ)' ve Özkan ve Biçer (2018) tarafından geliştirilen 'İş Yeri Rekreasyonu Farkındalık Algısı Ölçeği (İREFA)' kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak; betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma); t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ve korelasyon kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, araştırmaya katılan personelin iş yeri rekreasyon farkındalık algıları orta seviyenin üzerinde, serbest zaman kolaylaştırıcı algıları orta seviyede olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda araştırmaya katılan personelin iş yeri rekreasyon farkındalık algısı toplam ölçek puanlarının ve kişisel esenlik ve sosyal uyum alt boyut puanlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı, serbest zaman kolaylaştırıcıları toplam ölçek ve alt boyut puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iş yeri rekreasyon farkındalıkları ve serbest zaman kolaylaştırıcıları toplam ölçek puanları ile alt boyut puanları medeni durum, öğrenim durumu ve ev içerisinde yapılan aktivitelere katılma durumu değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Katılımcıların sportif etkinliklere katılma durumu değişkenine göre SZKÖ ve İREFA puanları incelendiğinde, İREFA toplam ölçek ve alt boyut puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, SZKÖ puanları incelendiğinde toplam ölçek ve kişisel kolaylaştırıcılar alt boyut puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı, kişilerarası kolaylaştırıcılar ve yapısal kolaylaştırıcılar alt boyut puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. Kültürel/sanatsal/sosyal etkinliklere katılma durumu değişkenine göre katılımcıların SZKÖ VE İREFA puanları incelendiğinde kurumsal bilinç ve gelişim ile yapısal kolaylaştırıcılar alt boyut puanları hariç diğer tüm alt boyut ve toplam ölçek puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. GSİM personellerinin açık alandaki etkinliklere katılma durumu değişkenine göre toplam ölçek ve alt boyutlardan aldıkları puanlar anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. Turistik etkinliklere katılma durumu değişkenine göre çalışanların aldığı puanlar incelendiğinde yalnızca kişisel kolaylaştırıcılar alt boyut puanlarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Rekreasyonel etkinliklere katılma durumu değişkenine göre çalışanların yalnızca SZKÖ toplam ölçek ve alt boyut puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Diğer yandan İREFA ve SZKÖ toplam ölçek puanları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda cinsiyet değişkeninin iş yeri rekreasyon farkındalık algısı üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Medeni durum, öğrenim durumu ve ev içerisinde yapılan aktivitelere katılma durumu değişkenleri iş yeri rekreasyon farkındalık algısı ve serbest zaman kolaylaştırıcı algısı üzerinde etkili değildir. Serbest zamanı değerlendirme biçimi genel olarak iş yeri rekreasyon farkındalık algısı ve serbest zaman kolaylaştırıcı algısı üzerinde etkilidir. Rekreatif etkinliklere sık sık katıldığını belirten katılımcıların serbest zaman kolaylaştırıcı algıları yüksektir. Katılımcıların iş yeri rekreasyon farkındalıkları artarken serbest zaman kolaylaştırıcı algıları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the factors that facilitate the participation of the employees of the Provincial Directorate of Youth and Sports in recreational activities according to some variables and to determine the relationship between them. Material and method: The research group of the study, which used the screening method, consisted of 170 personnel, 79 of whom were female and 91 of whom were male, working in Trabzon, Rize and Giresun youth and Sports provincial directorates. The research uses 'free time facilitators scale (FTFS)' adapted to Turkish by Gürbüz, Öncü and Emir (2015) and 'workplace Recreation awareness perception scale (WRAPS)' developed by Özkan and Biçer (2018) as data collection tools. Descriptive statistics (frequency, arithmetic mean, standard deviation); t-test, unidirectional variance analysis (Anova), and correlation were used. Findings: When the findings of the study were examined, it was observed that the personnel involved in the study had a moderate level of workplace recreation awareness perceptions and a moderate level of free time facilitator perceptions. As a result of the study, it was determined that the total scale scores and personal well-being and social harmony lower dimension scores of the personnel involved in the study differed significantly according to the gender variable, while the total scale and lower dimension scores of the free time facilitators did not differ significantly. Youth and Sports Provincial Directorate employees' workplace recreation awareness and free time facilitators total scale scores and lower dimension scores do not differ significantly according to marital status, education status and participation status in domestic activities. It was observed that the total scale and lower dimension scores of WRAPS were not significantly different, the total scale and personal facilitators lower dimension scores were significantly different, and the interpersonal facilitators and structural facilitators lower dimension scores were not significantly different. It was also seen that the total scale and lower dimension scores of WRAPS were not significantly different, the total scale and personal facilitators lower dimension scores were significantly different, and the interpersonal facilitators and structural facilitators lower dimension scores were not significantly different. When the FTFS and WRAPS scores of the participants were analyzed according to the state of participation in cultural/artistic/social activities, it was determined that all the lower dimension and total scale scores except the institutional consciousness and development and structural facilitators lower dimension scores differ significantly. The scores of YSPD personnel from the overall scale and sub-dimensions do not differ significantly according to the state of participation in activities in the open area. When the scores of employees according to the state of participation in tourist activities were examined, it was determined that only personal facilitators lower dimension scores differed. Only FTFS total scale and lower dimension scores of employees were significantly different according to the state of participation in recreational activities. On the other hand, a positive and low level significant relationship was found between WRAPS and FTFS total scale scores. Conclusion: At the end of the study, gender change was determined to be effective on workplace recreation awareness perception. Changes in marital status, learning status and participation status in domestic activities are not effective on workplace recreation awareness perception and free time facilitator perception. The free time assessment format is generally effective on workplace recreation awareness perception and free time facilitator perception. Frequent participants in recreational activities have high perceptions of facilitating free time. Participants' perceptions of free time facilitators increasing their awareness of workplace recreation are also on the rise.