İbn-i Haldun'un millet karakteri kavramının siyasal söylemlere yansımasının sosyal medya üzerinden analizi
Analysis of the reflection of Ibn-i Haldun's reflection of the national character concept on political discourses from social media
- Tez No: 618796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Millet Karakteri, Sosyal Gen, Türk Milleti Karakter Özellikleri, Siyasal Söylem, Nation Character, Social Gene, Character, Characteristics of Turkish Nation, Political Discourse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kültürel ve soy karışmalarının pek mümkün olmadığı kavimler çağından bugün ki milletler oluşumuna kadar insanlar tarihsel ve sosyolojik olarak bir araya gelerek kendilerine ait kültürel ve geleneksel bütünlükler meydana getirmişlerdir. Bu sebeple insanların bir kavimler birleşmesi sonucunda sosyal bir birliktelikle milletleri oluşturdukları söylenebilir. Tarihsel ve ekonomik şekillendirmelerle günümüzdeki millet kavramına kadar İbn-i Haldun'un örneklemeleri üzerinden dışsal ve içsel bir bakış açısıyla yaklaşarak bir millet karakteri ortaya çıkarmak mümkündür. Bu genel bakış açısı tarihsel süreci ve genetik kodları kapsayarak her millette bulunan sosyal gen yapısını ve millet karakteristik özelliklerini ortaya koymaktadır. Sosyal gen, toplumun tarihsel süreç içerisinde birbirine aktardığı gendir. Her toplum kendi sosyal yapısını oluşturur. Coğrafi koşullar, din, dil, tarih, kültür gibi etkenler bireylere aktarılarak bir bütünlük meydana getirir. Bu aktarıma sosyal gen denilmektedir. Millet karakteri bu sosyal gen içerisinde toplumun ortak acıları, sevinçleri, yaşantılarından sembollere ve sözlere yükledikleri değerler, ahlak yargılarını kapsamaktadır. Bu araştırmada dört siyasi parti liderinin (İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal ılıçdaroğlu) sosyal medya paylaşımları millet karakter özellikleri üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin dört siyasi partisinin liderleri üzerinden gerçekleştirilen araştırmada 2019 yılı Twitter sosyal mecrası üzerinden Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yapılan paylaşımlar analiz edilerek, paylaşımların millet karakter unsurlarını taşıyıp taşımadığı veya hangi özelliklerin daha baskın görüldüğü belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak siyasi parti liderlerinin Twitter paylaşımlarına ulaşılarak millet karakteri unsurları üzerinden içerik analizi yapılmıştır. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmaları içerik analizi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma evreni olarak söz konusu siyasi parti liderlerinin 2019 yılı Mayıs, Haziran, Temmuz aylarındaki Twitter paylaşımları incelenerek paylaşımların millet karakter özelliklerini taşıyıp taşımadıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the era of tribes to the formation of nations, where cultural and lineage mixes are not possible, people have come together historically and sociologically to create their own cultural and traditional unity. For this reason, it can be said that as a result of a union of people, people form nations with a social union. It is possible to reveal a nation character by approaching from the external and internal point of view through the examples of Ibn Khaldun with historical and economic shapes until the concept of nation today. This overview reveals the social gene structure and characteristic features of every nation, covering the historical process and genetic codes. The social gene is the gene that society transfers to each other in the historical process. Each society creates its own social structure. Factors such as geographical conditions, religion, language, history, culture are transferred to individuals and form a unity. This transfer is called a social gene. In this social gene, the character of the nation includes the common suffering, joys, values that they attribute to the symbols and words of their lives, and moral judgments. In this study, social media posts of four political party leaders (IYİ Party Chairman Meral Akşener, AKP President Recep Tayyip Erdoğan, MHP President Devlet Bahçeli, CHP President Kemal Kılıçdaroğlu) were tried to be evaluated on the characteristics of the nation. The 2019 survey carried out by the leaders of four political parties of the Republic of Turkey Twitter May through social channels, June and by analyzing shares held in July, which are carrying the nation's character elements of the shares or which characteristics to be determined to be more dominant. In the research, the content sharing techniques of the political party leaders were reached by reaching the Twitter shares, and the content analysis was carried out on the elements of the nation. The speeches of AKP leader Recep Tayyip Erdoğan, CHP leader Kemal Kılıçdaroğlu, IYİ Party leader Meral Akşener and MHP leader Devlet Bahçeli were evaluated within the context of content analysis. As the research universe, the Twitter posts of the mentioned political party leaders in May, June and July of 2019 were examined to see if the shares had the characteristics of the nation.