Örtük liderliğin iş memnuniyetine etkisi ve lider-üye etkileşiminin aracı rolü
Implicit leadership impact on job satisfaction and the mediating effect of leader-member exchange
  1. Tez No: 618830
  2. Yazar: SÜLEYMAN İPEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örtük Liderlik, Lider Üye Etkileşimi, İş Memnuniyeti, Implicit Leadership, Leader-Member Exchange, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu araştırmada örtük liderliğin, iş memnuniyeti etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolü rolü analiz edilmiştir. Bu kapsamda çalışmada veri toplama yöntemi olarak 5'li Likert tipi anket kullanılarak Türkiye'deki yabancı kar amacı gütmeyen örgütlerde çalışan kişilerden elde edilen 388 veri ile çalışmanın hipotezleri, yapısal eşitlik modeli kurularak analiz edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda; örtük liderliğin, lider-üye etkileşimini ve iş memnuniyetini doğrudan anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada örtük liderliğin, iş memnuniyeti üzerindeki etkisinde lider-üye etkileşiminin kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca demografik özelliklerine göre örtük liderlik, iş memnuniyeti ve lider-üye etkileşimi değişkenlerine ilişkin çalışanların cinsiyet, eğitim, yaş ve çalışılan pozisyona göre görüşlerinde de anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Araştırma kapsamında çalışanların demografik özelliklerinden çalışanların iş tecrübesine göre lider-üye etkileşimi ve iş memnuniyetine ilişkin görüşlerinde, bildiği yabancı dil sayısına göre lider-üye etkileşimi değişkenine ilişkin görüşlerinde ve çalışanların uyruğuna göre lider-üye etkileşimi değişkenine ilişkin görüşlerinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of implicit leadership on job satisfaction through mediating role with leader-member exchange is analyzed. In this context, a 5-point Likert-type questionnaire was used as the data collection method. Data collected from people who work in foreign non- profit organizations in Turkey. The total number of 388 data obtained, the hypotheses of the study were analyzed by constructing a structural equation model. As a result of the analysis; implicit leadership has been found to direct effect on a leader-member exchange and job satisfaction. Another finding is the impact of implicit leadership on job satisfaction with the mediating role of leader-member exchange. Based on demographic features, there is no significant difference was found in the opinions of the employees regarding the variables of implicit leadership, job satisfaction and leader-member exchange by gender, education, age, and position. In the study there is a significant difference between the demographic characteristics of the employees regarding the leader-member exchange and job satisfaction according to the work experience, the leader-member exchange variable according to the number of foreign languages known and the leader-member exchange variable according to the nationality of the employees.