Türkiye'deki arkeoloji müzelerinde yeni çağdaş yaklaşımlar
Evaluation of archeology in innovative history education
- Tez No: 618863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN İLGEZDİ BERTRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: müze, çağdaş müzecilik, interaktif müze, sergi tasarımı, museum, contemporary museology, interactive museum, exhibition design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde müzeler, kültür nesnelerinin korunduğu ve vitrinlerde sergilendiği yerlerin ötesinde izleyiciyi meraklandıracak daha çok görme ve öğrenme isteğini heveslendirecek nesnenin kendisi kadar sunumunu da ilginç kılan tasarım ve gösterim teknikleri ile sergileme sistemlerine ve mekânlarına gereksinim duymaya başlamışlardır. Buna bağlı olarak dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmakta olup, ziyaretçinin istekleri göz önünde bulundurularak müzelerde yeni teknikler, sergilemeler ve mekân kavramları ortaya çıkmıştır. Ülkemiz de de bu hızlı gelişme ve değişmeye ayak uydurulmuş olup, insan odaklı, iletişimin ön plandı olduğu ziyaretçinin pasif konumdan aktif duruma geçtiği çağdaş müze uygulamaları hayata geçirilmiştir. Türkiye'de ki arkeoloji müzelerinde yeni çağdaş yaklaşımların ne olduğu hususunun incelendiği bu çalışma da müze ve müzeciliğin tanımı yapılarak dünya da ve Türkiye'de müzeciliğin gelişimine yer verilmiştir. Modern müzecilik anlamında müze mimarisi, sergileme tipi depolama ve güvenlik sistemleri ile müze eğitiminin nasıl olması gerektiği hususlarının belirlenmesinin ardından ülkemizde yer alan ve modern müzeciliğin gereği olan, insan odaklı arkeoloji müzeleri ile arkeoparklar ve örenyerlerinin uygulama örnekleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
New contemporary Approaches İn the Museums of Archeology In Turkey today, museums have begun to require design and exhibition techniques as well as exhibition systems and spaces, which make exhibition interesting as well as the object itself and make the audince more curious and willing to learn. As a result of this, there has been a rapid change and development in the World and in our country in recent years, and new techniques, exhibitions and space concepts have emerged in museums considering the wishes of visitors.In our country, this rapid development and change has been kept up to date and comtemporary museum practices in which human- oriented communication is preferred and visitors are active rather than passive have been implemented. The definition of museum and museology and development of museums in Turkey were given inthis study in which new comtemporay approaches in the museums of archeology in turkey and in the World were analyzed. Following the determination of museum architecture, exhibition type, storage and security systems and museum education in terms of modern museology, the application examples of human-oriented archelogy museums, archaeoparks and archaeological sites in Turkey, which ara the prerequisites of modern museology, are presented.