Dörtyol [Hatay] yöresinde yetiştirilen 'Eylül' ve 'Hachiya' Trabzon hurma genotiplerinin soğukta muhazafası
Cold storage of 'Eylül' and 'Hachiya' persimmom genotypes grown in Dörtyol [Hatay] region
  1. Tez No: 618919
  2. Yazar: SİBEL KULAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERHAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon hurması, Eylül, Hachiya, soğukta muhafaza, kalite, Persimmon, Eylül, Hachiya, cold storage, quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dörtyol (Hatay) yöresinde yetiştirilen buruk 'Eylül' Trabzon hurması genotipi ve buruk 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyvelerinde modifiye atmosferde paketleme (MAP) ve soğukta muhafazanın muhafaza ve raf ömrü sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Bu çalışmada materyal olarak, Dörtyol (Hatay) yöresinde yetiştirilen, 'Eylül' Trabzon hurması genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyveleri kullanılmıştır. 'Eylül' Trabzon hurması genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyveleri 0±0,5C ve %85‒90 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmıştır. Soğukta ve MAP torbalarda depolanan Trabzon hurmalarına ait meyvelerin her yinelemesindeki raf ömürlerinin belirlenmesi için, meyveler 20oC'de %70 (±5,0) oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmiş ve aynı analizler tekrarlanmıştır. Ağırlık kayıpları, görünüş (1‒5), MAP torbaları içindeki %CO2 ve %O2 gaz konsantrasyonları, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar, kalix kuruması, meyve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, pH değeri, tanen miktarı, C vitamini miktarı incelenmişve tat (1‒9) puanlaması yapılmıştır. Bulgularımıza göre, 'Eylül' Trabzon hurması genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyvelerinde ağırlık kayıpları ürünün toplam ağırlığının %10'unu geçmediğinden, her iki çeşitte ekonomik olarak pazarlanabilirliğini kaybetmemiştir. Muhafaza ve raf ömrü sırasında 'Eylül' Trabzon hurması genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyvelerinde fizyolojik nedenli bozulmalardan meyve etindeki kararma ve/veya yumuşama meyve kabuk kararmasından daha fazla olmuştur.'Eylül' Trabzon hurması genotipi meyvelerinde kaliks kuruması görülmemiştir.'Eylül' genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidinde meyve eti sertliği muhafaza süresini sınırlandırıcı bir faktör olmuştur. Tat değerlendirmesinde 'Eylül' genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyveleri 2. ayın sonunda tüketici tarafından kabul edilebilir sınırın üzerine çıkmışlardır. Tüm kalite parametreleri birlikte değerlendirildiğinde; kalitelerinden bir şey kaybetmeden 0 C (±0,5) sıcaklık ve %90 (±5,0) oransal nem koşullarında 'Eylül' genotipi meyvelerinin 2 ay, 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidi meyvelerinin 3 ay kaliteli bir şekilde depolanabileceği belirlenmiştir. Ağırlık kayıplarının az olması ve görünüş puanlarının daha yüksek olması nedeniyle 'Eylül' genotipi ve 'Hachiya' Trabzon hurması çeşidinin soğukta muhafazası için MAP kullanımı olumlu sonuçlar verecektir. 2020, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study, effects on the quality of astringent 'Eylül' persimmon genotype and astringent 'Hachiya' persimmon variety fruits grown in Dörtyol (Hatay) were determined in cold storage and modified atmosphere packaging (MAP) during storage and shelf life. As the material in this study, 'Eylül' persimmon genotype and 'Hachiya' persimmon variety grown in Dörtyol (Hatay) were used. Fruitsstored at 0±0.5 C and %90±5 relative humidity for 4 months in cold stores and were analyzed every month. In addition to persimmon fruits stored in cold and MAP bags were kept at 20 ºC and 70±5 % relative humidity for 7 days and were analyzed. The weight loss, appearance (1‒5), CO2% and O2% concentrations in the bag, incidence of physiological disorders and fungal decay, drying calyx, fruit skin and flesh color, fruit flesh firmness, total soluble solid content, acid content, pH, tannin content, vitamin C content and taste (1‒9) will be determined during storage and shelf life. According to our findings, the weight losses of both varieties did not exceed 10% of the total weight of the product, so 'Eylül' persimmon genotype and 'Hachiya' persimmon variety did not lose their economic marketability. Flesh browning and/or softening from physiological disorders was higher than peel browning during storage and shelf life in 'Eylül' persimmon genotypes and 'Hachiya' persimmon variety. No calyx drying was observed in 'Eylül' persimmon genotype fruits. Fruit flesh firmness were a factor limiting on the storage and shelf life in 'Eylül' persimmon genotype and 'Hachiya' persimmon variety. The taste value increased beyond the limit acceptable to the consumer at the end of the 2nd month in 'Eylül' persimmon genotypes and 'Hachiya' persimmon variety. When all quality parameters are assessed together, 'Eylül' persimmon genotype fruits can be successfully stored for 2 months and 'Hachiya' persimmon variety fruits can be stored with good quality for 3 months under 0 C (± 0,5) temperature and 90% (± 5,0) relative humidity conditions without losing their quality. Due to the low weight loss and higher appearance scores, the use of MAP for cold storage in astringent 'Eylül' persimmon genotype and 'Hachiya' persimmon variety will be yield positive results. 2020, 111 page