Pomza agregası kullanılarak üretilen hafif beton özelliklerinin uçucu kül ikamesi ile iyileştirilmesi üzerine deneysel bir araştırma
An experimental investigation on the improvement with fly ash substitute of lightweight concrete properties produced using pumice aggregate
- Tez No: 619142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif beton, uçucu kül, pomza, SEM, fiziksel ve mekanik özellik. 2020, 66 sayfa, Light concrete, fly ash, pumice, SEM, physical and mechanical properties. 2020, 66 pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışmasında; Endüstriyel atık olan uçucu külün farklı oranlarda (%1, %3 ve %5) çimento ikame malzemesi olarak kullanılması sonucu hafif beton üretimi hedeflenmiştir. Üretilen numunelerin fiziksel ve mekanik açıdan hafif betona göre daha üstün özellikli, basınç dayanımı yüksek ve hafif bir yapı malzemesi elde edilmesi amaçlanmıştır. Hafif beton üretiminde Nevşehir yöresi asidik pomza agrega olarak kullanılmıştır. Üretilen bu hafif betonun fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmış ve mikro yapısal analizi yapılmıştır. Fiziksel farklılıkların tespiti için, kuru birim hacim ağırlık, kılcal su emme, porozite, kompasite ve donma çözülme deneyleri yapılmıştır. Mekanik özelliklerin tespiti için ise yarmada çekme dayanımı ve basınç dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Malzeme içerisinde meydana gelen yapısal farklılıkları incelemek için SEM görüntüleri yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda; uçucu kül miktarının artması ile numunenin fiziksel ve mekanik özelliklerinde iyileşme olduğu tespit edilmiştir. En iyi sonuç %5 uçucu kül ikameli numunelerden elde edilmiştir. Ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen endüstriyel atıkların inşaat gibi büyük bir sektörde kullanılması, atıkları bertaraf etmek için bir fırsat olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis; As a result of the use of fly ash which is industrial waste in different ratios (1%, 3% and 5%) as cement substitute material, lightweight concrete production is aimed. It is aimed to obtain the physical and mechanical properties of the produced samples are superior properties, high compressive strength and lightweight building material according to light concrete. In light concrete production was used as aggregate acidic pumice of Nevsehir region. The physical and mechanical properties of this lightweight concrete were investigated and microstructural analysis was performed. For the determination of physical differences, dry unit volume weight, capillary water absorption, porosity, composite and freeze thaw tests were performed. For the determination of mechanical properties, tensile splitting strength and compressive strength tests were applied. SEM images were interpreted to examine the structural differences in the material. In the result of study; the increase in the amount of fly ash was found to improve the physical and mechanical properties of the sample. The best result was obtained from 5% fly ash substitute samples. The use in a large sector such as construction of industrial wastes which adversely affects the ecological balance will be an opportunity to eliminate wastes.