Grafit elektrotlar ile Metaloksit kaplı titanyum elektrotların boyar madde giderimi açısından elektrokimyasal yükseltgeme kapasitelerinin karşılaştırılması
Comparison of electrochemical oxidation capacities of graphite electrodes and Metal Oxide coated titanium electrodes for dye removal
- Tez No: 619324
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boyar madde, Elektrokimyasal arıtım, Elektroyükseltgeme, Ti/IrO2-RuO2 elektrotlar, Grafit elektrotlar, Dyestuff, Electrochemical treatment, Electrooxidation, Ti/IrO2-RuO2 electrodes, Graphite electrodes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 571
Özet
Bu çalışmada Reaktif Orange 16 boyarmaddesinin giderimi için organik madde, renk ve birçok kirletici gruplarını gidermede etkili olan elektrokimyasal arıtma yöntemi uygulanmıştır. Hazırlanan model çalışma suyuna Na2SO4, NaNO3 ve NaCl destek elektrolitleri ilave edilerek akım yoğunluğu, akış hızı, pH, destek elektrolitlerin etkisi ve miktarı, başlangıç kirlilik derişimleri gibi parametreler için optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Elektrokimyasal arıtım sürecinde grafit elektrotlar ve farklı konfigürasyonlara sahip IrO2/RuO2 kaplı titanyum karışık metal oksit elektrotlar kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, her bir elektrot için kullanılan elektrolit türü gözönüne alındığında %55-%100 aralığında renk, %55-%100 aralığında TOC giderimi elde edilmiştir. Toksisite deneyleri yapılarak toksik etkiler araştırılmıştır. Elektrik enerjisi tüketimi de hesap edilerek boyarmadde giderimi için en uygun elektrota karar verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, electrochemical treatment method which is effective in removing organic matter, color and many pollutant groups was applied for the removal of Reactive Orange 16 (RO16) dyestuff. With the addition of Na2SO4, NaNO3 and NaCl support electrolytes to the prepared model working solution, optimization studies have been realized for the current density, flow rate, pH, effect and amount of support electrolytes, initial dyestuff concentration parameters. Graphite electrodes and IrO2/RuO2 coated titanium mixmetal oxide electrodes with different configurations were used in the electrochemical treatment process. According to the results obtained, considering the type of electrolyte used for each electrode, 55% -100% color and 55% -100% TOC removal were reached. Toxicity tests were conducted to investigate toxic effects. Electrical energy consumption is also calculated to determine the most suitable electrode type for the removal of RO16.