Tüpsüz perkütan nefrolitotomi uygulanan olguların hematolojik, biyokimyasal parametreler ve postoperatif ağrı skorları yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of the patients with tubeless percutaneous nephrolithotomy i̇n terms of hematological, biochemical parameters and postoperative pain scores
  1. Tez No: 619376
  2. Yazar: CEMİL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Kidney stones, Percutaneus nephrolithotomy, Totally tubeless percutaneus nephrolithotomy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tüpsüz Perkütan Nefrolitotomi Uygulanan Olguların Hematolojik, Biyokimyasal Parametreler ve Postoperatif Ağrı Skorları Yönünden Değerlendirilmesi AMAÇ Bu çalışmanın amacı, tamamen tüpsüz perkütan nefrolitotomi (PNL) operasyonu uygulanan hastaları hematolojik, biyokimyasal sonuçlar ve postoperatif ağrı skorları açısından retrospektif olarak değerlendirmektir. YÖNTEM Ekim 2009–Ekim 2011 tarihleri arasında 35 hastaya tam tüpsüz PNL uygulandı. Taşlar pnömatik litotriptor ile kırıldı. Olguların, operasyon süreleri, laboratuar sonuçları, hastanede kalış süreleri, postoperatif ağrı skorları ve analjezik ihtiyacı, başarı oranları, kan kaybı ve perioperatif komplikasyonlar incelendi. BULGULAR Tam tüpsüz PNL yapılan hastaların yaş ortalaması 43,17±14,362 (7-69) yıl idi. Hastaların 18'i (%51,4) erkek, 17'si (%48,6) kadındı. Ortalama operasyon süresi, hazırlık dönemi hariç 34,73±21,446 (5-90) dakika ve ortalama skopi süresi 6,04±4,155 (1-17) idi. Biyokimyasal ve hematolojik parametreler Tablo 2'de gösterildi. Vizüel ağrı skoru (VAS), 1.saat ortalaması 5,8±1,5 iken, 6.saat VAS ortalaması 3,8±1,22 idi. Hastalara uygulanan analjezik doz sayısı ortalaması 1,2±0,7 idi. Hiçbir hastada postoperatif 1. günde yapılan ultrasonografi ve direk üriner sistem grafisinde, ürinom, kanama ya da rezidü taş saptanmadı. Ortalama hastanede kalış süresi 1,27±0,364 (1-2) gündü. Bir hastada postoperatif 3. haftada anemi (HGB:9gr/dl) ve 8x8 cm boyutta perirenal kolleksiyon izlendi, hasta konservatif izlem ve kan transfüzyonuyla stabil hale getirilip taburcu edildi. ÇIKARIMLAR Tam tüpsüz PNL'nin belirgin hidronefrozu olmayan, tercihen karşı böbreğin sağlam olduğu, hafif-orta taş yükü olan basit böbrek taşlarının tedavisinde, taş temizliğini takiben işlemin sorunsuz olarak sonlandırılacağı olgularda uygulanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon Of The Patıents Wıth Tubeless Percutaneous Nephrolithotomy İn Terms Of Hematological, Biochemical Parameters And Postoperative Pain Scores. Objective: In this study, we aimed to compare biochemical parameters, haemogram falling levels, postoperative analgesic requirements, length of hospital stay, and the complications of tubeless PNL as minimally invasive surgical procedure for the treatment of kidney stone disease. Materials and Methods: Tubeless Percutaneus nephrolithotomy was performed on 35 patients at Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital Department of 2.Urology between October 2009 and October 2011. The data on those patients was evaluated retrospectively. Results: Mean age of patients managed with the tubeless PNL was 43,17±14,362 (7-69) years. Mean operation time was 34,73±21,446 (5-90) minutes, mean duration of scopy was 6,04±4,155 (1-17) minutes respectively. Mean length of hospitalization was 1,27±0,364 (1-2) days. Mean superficial pain score was 5,8±1,5 after 1 hour. At 6 hours, the scores changed to 3,8±1,22 respectively. The analgesic dose was 1,2±0,7. None of the patients had a statistically significant decrease in haemoglobin but not bleeding requiring transfusion. None of the patients demonstrated an urinoma in postoperative renal ultrasonography. Conclusion: We think that tubeless PNL may be suitable for the patients with nonsignificant hydronephrosis, with intact counter side kidney, with mild-moderate stone load and applicable for simple kidney stone disease treatment after full stoneless and problemless procedure.