Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsündeki öğrenci ve çalışanların sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of healthcare needs of students and staff in Goztepe Campus of Marmara University
- Tez No: 619734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMNUNE ÇİĞDEM APAYDIN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi, birinci basamak sağlık hizmeti, öğrenciler, üniversite, sağlık hizmeti, koruyucu sağlık hizmetleri, determination of healthcare needs, primary health care, students, universities, health care, preventive health services
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık hizmet sunumunda toplumun sağlık durumunun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, hizmet sunumunun içeriğinin, önceliklerinin ve kalitesinin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2000 yılındaki raporunda sağlık sistemlerinin üç temel amacından biri olarak hasta beklentilerinin/ihtiyaçlarının karşılanması yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsünde (MÜGK) öğrenim görmekte olan öğrenciler ile çalışan personelin birinci basamak sağlık ihtiyaçlarını araştırmaktır. İkincil amaç ise aile hekimlerine, kendilerine bağlı olan nüfusun sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik bir yöntem sunulmasıdır. Yöntem: Kesitsel tipte bir araştırmadır. MÜGK'de Ocak-Şubat 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evreni, MÜGK'de 1. Öğretim eğitimi alan 27684 öğrenci, 1167 akademik personel, 724 idari ve hizmet işlerinde çalışan personel (temizlik personeli, güvenlik) olmak üzere toplamda 29575 kişiden oluşmaktadır. Ulaşılması hedeflenen örneklem sayısı %99 güven aralığı ve %5 hata payı ile hesaplanarak 652 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama formunun %20'sinin doldurulmayacağı öngörülerek 782 kişiye ulaşılması hedeflenmiştir. MÜGK'da bulunan 6 fakülte, 5 yüksekokul, 5 enstitü ile Rektörlüğe bağlı birimler (yönetim, kütüphane, Daire Başkanlıkları vs) birer tabaka olarak değerlendirilmiştir. Örnekleme ulaşmak için orantılı tabakalı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların sağlık durumu ve sağlık ihtiyaçlarını sorgulayan yarı yapılandırılmış 46 soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16.0 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya 505 kadın (%58,4), 359 erkek (%41,6) olmak üzere toplam 864 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 24±7,9 yıldır. Katılımcıların %48,1'nin bilinen bir hastalığı yoktu. En sık görülen ilk 3 hastalık kansızlık (%9,6), alerjik nezle (%7,6) ve astımdı (%4,2). En fazla bilgi alınmak istenen konular sırasıyla“sağlıklı beslenme”(%42,4),“hastalıkların taranması”(%32,3),“acil durumlar/ilk yardım”(%31,2),“egzersiz danışmanlığı”(%28,6) ve“kronik hastalıklardan korunma”(%27,8) olarak işaretlenmiştir. Katılımcıların kampüste yeni bir aile sağlığı merkezi(ASM) açılması durumunda özellikle yapılmasını istedikleri hizmetlere baktığımızda ise; en çok talep edilenler genel kontrol(%52,5), ağız-diş sağlığı (%45,1), beslenme (%43,4) ve psikolojik danışmanlıktır (%41,7). Çalışanlar ve öğrenciler karşılaştırıldığında hizmet ve bilgi ihtiyaçları açısından farklılıklar saptanmıştır. Katılımcılarda Depresyon taraması pozitif olanların oranı %67.4 olup öğrencilerde çalışanlara göre daha fazla bulunmuştur (p=0,007). Katılımcıların %30,9'u sigara, %30,2'si alkol kullanıyorken, %4,5'i uyuşturucu/uyarıcı madde denediğini belirtmiştir. Düzenli spor yaptığını belirtenler %31,1 iken, katılımcıların %32,1'i kilo problemi olduğunu düşünmekte, %13,4 ü ise diyet yapmaktadır. Sürekli kullandığı bir ilaç olanlar %13 iken, son 1 yıl içinde % 30,8'i reçetesiz ilaç, %18,9'ubitkisel ürün/ilaç kullandığını belirtmiştir. Katılımcıların check-up yaptırma oranı %11,4 iken, en sık yaptırılan taramalar tansiyon ölçümü (%30,1) ve kan şekerine baktırmak" (%27,3), en çok yaptırılan aşıların ise grip (% 28,9) ve tetanoz aşısı (%25,2) olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Araştırma sonuçlarına göre MÜGK'da bulunan öğrenciler ile çalışanlar arasında bilgi ve hizmet ihtiyaçlarında, sağlık durumlarında ve sağlık ihtiyaçlarında farklılıklar olduğu bulunmuştur. Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları bu farklılıkları değerlendirip sonuçları dikkate alarak müdahaleler (psikolojik/egzersiz/diyet danışmalığı, sigara bırakma, ilaç kullanımı vb) planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In health care delivery, determining the health needs and status of the community is very important in terms of determining the content, prioritites and quality of the care delivery. Supplying the patient's expectations/needs is located as one of the three main goals of the health system in the report of the World Health Organization(2000). The aim of this study is to set primary healthcare needs of students and staff in Goztepe Campus of Marmara University (GCMU). Secondary objective is to present a method to family physicians for healthcare needs setting of the population linked to them. Method: This is a cross-sectional study. It was carried out between January and February in 2016 at GCMU. The study population consists of totally 29575 people, including 27684 students, 1167 academic staff, 724 administrative and service staff (cleaning , security). Sample size was calculated 652, at 5% confidence interval and 95% confidence level. It was planned to reach at least 782 people considering that 20% of the data collection form (questionnaire) could be empty. 6 faculties, 5 colleges, 5 institutes and units connected to the Rectorate (administration, library, etc. ) were evaluated as a stratum in GCMU. Proportional stratified sampling method was used to reach sample size. A semi-structured questionnaire including 46 questions about participants's health status and healthcare needs were used. SPSS 16.0 statistical software package were used for statistical analysis of the data. Results: The participants were totaly 864, including 505 women(58.4%) and 359 men (41.6%). Participants's mean age was 24±7.9 years. 48.1% of participants have no illness. The most common 3 diseases were anemia (9.6%), allergic rhinitis (7.6%) and asthma (4.2%). Most popular topics that people want to get information about are“healthy eating”(42.4%),“screening of disease”(32.3%),“emergency / first aid”(31.2%),“exercise counseling”(28.6%),“prevention of chronic diseases”(27.8%). If a new family health center will open in the university campus, participants want specially some services. These services are; general control (52.5%), oral and dental health(45.1%) diet(43.4%) and psychological counseling(41.7%). There were some differences between students and staff about information topics and services. Depression screening test of participants was found positive in 67.4% among students while it was statistically higher than staff (p=0,007). 30.9% of respondents are smokers, 30.2%, are using alcohol, 4.5% tried drugs / psychotropic substances. 31.1% of participants states that they do regular exercise, 32.1% thinks that they have weight problems, 13.4% observes a regime.13% of participants uses medicine regularly, 30,8% used nonprescription drugs and 18,9% used herbal products/drugs in the last 1 year. %11.4 had check up while the most common screenings are measurement of blood pressure (30.1%) and blood sugar(27.3%). The most common undergoing vaccinations are flu vaccine (28.9%) and tetanus vaccine (25.2%). Conclusion: Some differences between students and staff about information topics, services, health status and healthcare needs in GCMU were found in this study. Primary health care providers should evaluate this differences and plan new interventions (psychological/exercise/diet counseling, quitting smoking, drug use etc.) by considering this results.