Politik öz yeterlik ve yaşam bağlılığı: Siyasi parti teşkilatlarında görev alan bireyler üzerinde bir inceleme
Political efficiacy and life engagement: A research about people who take part in a political organization
  1. Tez No: 619753
  2. Yazar: AYÇA FERDA KANSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Politik öz yeterlik, yaşam bağlılığı, politik psikoloji, Political Self-Efficacy, Life Engagement, Political Psychology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Politik Psikoloji; dünya için yeni ve ülkemizde de henüz uygulama anlamında fazla gelişmemiş olan disiplinlerarası bir bilimdir. Psikoloji gibi politikada da insan davranışları önemli temel kavramlardandır. Olaylar, olgular karşısında belli sözel veya davranışsal içerikler doğrudan bireyleri ve kitleleri yönlendirmektedir. İşte bu nedenle günümüzde siyaset bilimi ile psikoloji biliminin kesişmesinin kaçınılmaz olduğu bu kavşak noktasına gelinmiştir. Bu alanda yapılacak her tür araştırmanın da ülkemiz adına, yabancı kaynaklardan ziyade, daha“bize has”bir içerik sunmakta katkı sağlayacağı muhakkaktır. Yaşam bağlılığı dolayısıyla yaşam doyumu gibi günümüz insanı için yoğun anlam yükü taşıyan psikolojik kavramların, siyasette aktif rol alan bireylerin yeterlik algılarıyla bir bağının olup olmadığının incelenmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenen bu çalışma, siyasi parti teşkilatlarında görev alan bireylerin (SPTGAB) politik öz-yeterlik ve yaşam bağlılığı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırmaktadır. Ayrıca bu araştırmada; siyasi parti teşkilatlarında görev alan bireylerin politik öz-yeterlik düzeylerinin ve yaşam bağlılığı düzeylerinin; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve politikayla ilgilenme süreleri açısından farklılık sergileyip sergilemediği de incelenmektedir. Araştırma 18-70 yaş aralığındaki, 98'i kadın ve 176'sı erkek toplam 274 kişi üzerinde; Bilgi Toplama Formu, Algılanan Politik Öz-yeterlik Ölçeği ve Yaşam Bağlılığı Ölçeği kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Kullanılan ölçme aracıyla elde edilen veriler, alt amaçlara uygun istatistiksel tekniklerle analiz edilerek katılımcıların politik öz-yeterlik ve yaşam bağlılığı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve medeni durum değişkenlerinin gerek yaşam bağlılığı gerekse algılanan politik öz yeterlik düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı, ancak katılımcıların yaşam bağlılığı düzeyleri açısından eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık olduğu gözlenmiştir. Bu sonuca göre ilkokul mezunu olan katılımcıların yaşam bağlılığı düzeylerinin, lisansüstü mezunu olan katılımcılardan düşük olduğu söylenebilir. Anlamlı fark gözlemlenen bir diğer ölçüm ise katılımcıların politik özyeterlik düzeyleri açısından politikayla ilgilenme süreleri kapsamındadır. Bu sonuca göre politikayla ilgilenme süreleri 0-2 yıl olan katılımcıların politik öz-yeterlik düzeylerinin, politikayla ilgilenme süreleri 6-10 yıl olan katılımcılardan düşük olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Political psychology is an emerging interdisciplinary science worldwide and it is not well known in our country. Behaviours of individuals is an essential concept in political science likewise in psychology. Verbal or behavioural contents in response to events or cases directly effects individuals or communities. That's why psychology and political sciences are strongly related today. Since we will integrate any research to our own culture, which will be done by our own researchers, will provide a better understanding about context. This research is about relationship between life engagement -which is a psychological term that has an intense meaning for individuals- and political efficacy. This research, which is based on comparative and relational scanning model, is about whether there's a positive relation between political self efficacy and life engagement for individuals, who take part in a political organisation (SPTGAB). This research is also about whether gender, age, martial status, educational background and duration of working on a political organisation effects the level of political efficacy and life engagement. The study group consist of 274 person (98 Female, 176 Male) whose ages are between 18 and 70. Each participants attended to those surveys: Information Gathering Form, Perceived Political Self-Efficacy Scale Form and Life Engagement Scale Form. From the gathered data, which is analysed with corresponding sub-scale forms, there is a correlation found between political self efficacy and life engagement based on attendants' educational background. Results shows that, life engagement levels of individuals who participated to college education is better than the individuals whose education is ended on primary school. Another measured result is that there's a correlation between attendants' political self efficacy and duration of working on a political organisation. Participants who attended to a political organisation for 0 to 2 years have a low level political self efficacy in comparison to the ones who attended to a political organisation for 6 to 10 years.