Gelenekselden bilişime: Sürdürülebilir kütüphane tasarımının güncel ilkeleri
From traditional to informatics: Current principles of sustainable library design
- Tez No: 619885
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA YEKDANE TOKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite kütüphanesi, Sürdürülebilir mimarlık, Bilişim teknolojisi, Yeni nesil kullanıcı, Kütüphane mimarisi, University library, Sustainable architecture, Information technology, New generation user, Library architecture, Library interior design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu tezin amacı, üniversite kütüphane binalarının mimari tasarımları yeniden değerlendirilerek, güncel ilkeler belirlenmesi ve yeni yapılacak binalar için mimari tasarım rehberi oluşturulmasıdır. Bu değerlendirmeler üç ana başlık altında yapılmıştır: (1) sürdürülebilir mimarlık, (2) bilgisayar ve iletişim teknolojileri, (3) kullanıcı. Tezin problemi; değişen öğrenci profili, gelişen bilişim kaynakları ve çeşitlenen öğrenme yöntemlerinin dikkate alınmasıyla yenilenen öğrenme mekanı tasarımları içinde kütüphane binalarının varlığını koruyup korumayacağıdır. Bu bağlamda tez, üniversite kütüphaneleri ile sınırlandırılmıştır. Gelenesel ve güncel üniversite kütüphane binalarının mimari yapısı incelenerek tablolaştırılmıştır. Kütüphane mimari tasarımlarının mekansal, teknolojik ve sürdürülebilir dönüşümleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonucunda, bu yapıların sürdürülebilir olduğu nedenleriyle ortaya konmuş; yeni tasarımlar için model bir rehber sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to re-evaluate the architectural designs of the university library buildings, to determine the current principles and to create an architectural design guide for the new buildings. These assessments were made under three main headings: (1) sustainable architecture, (2) computer and communication technologies, (3) user. The problem of the thesis; whether the library buildings will preserve the existence of the renewed learning space designs by taking into consideration changing student profile, developing informatics resources and diversified learning methods. In this context, the thesis is limited to university libraries. The architectural structure of the traditional and contemporary university library buildings were examined and tabulated. Spatial, technological and sustainable transformations of library architectural designs have been revealed. As a result of the research, it was revealed that these buildings are sustainable and a model guide for new designs are presented.