Romantik ilişkilerde ilişki doyumu ve yatırımı: Çatışma çözme ve öz-duyarlığın rolü
Relation satisfaction and investment in romantic relations: The role of conflict resolution and self-compassion
- Tez No: 619909
- Danışmanlar: PROF. DR. FULYA CENKSEVEN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkilerde çatışma çözme, ilişki doyumu, ilişki yatırımı, öz-duyarlık, Conflict resolution in romantic relationships, relationship satisfaction, relationship investment, self-compassion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada romantik ilişkilerde çatışma çözme ve öz-duyarlık ile ilişki doyumu ve yatırımı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi'nde öğrenim gören ve hali hazırda romantik ilişkisi olan 300 kız, 189 erkek olmak üzere toplam 489 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin çatışma çözme stillerine ilişkin veriler 'Romantik İlişkilerde Çatışma Çözme Stilleri Ölçeği' (Özen, Salman-Engin ve Sakallı-Uğurlu, 2016), ilişki doyumu ve yatırımına ilişkin veriler 'İlişki İstikrar Ölçeği' (Büyükşahin, Hasta ve Hovardaoğlu, 2005) ve öz-duyarlığına ilişkin veriler 'Öz-Duyarlık Ölçeği' (Akın, Akın ve Abacı, 2007) ve kişisel bilgilere ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' kullanarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler çoklu regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre ilişki doyumu değişkeni ilişki yatırımı, romantik ilişkilerde çatışma çözme stilleri boyutlarından boyun eğme, olumlu çatışma çözme, öz-duyarlık alt boyutlarından olan öz sevecenlik, paylaşım bilincinde olma, bilinçlilik ve öz-duyarlık (toplam puan) ile pozitif ilişkiliyken romantik ilişkilerde çatışma çözme stilleri boyutlarından olumsuz çatışma çözme ile negatif ilişkilidir. İlişki yatırımı romantik ilişkilerde çatışma çözme boyutlarından boyun eğme, olumlu çatışma çözme, öz-duyarlık alt boyutlarından öz yargılama, izolasyon, aşırı özdeşleşme değişkenleriyle pozitif, öz-duyarlık toplam puanı ile negatif ilişkilidir. Ayrıca öz-duyarlık toplam puanının olumlu çatışma çözme stili ile pozitif, olumsuz çatışma çözme stili ile negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre romantik ilişkilerde çatışma çözme stilleri boyutlarından olan olumlu çatışma çözme stili ilişki doyumunu yordamada önemli etkisi olan değişken olarak belirlenmiştir. Ayrıca kadınlarda ilişki doyumunu olumlu çatışma çözme stili ve aşırı özdeşleşmenin pozitif yönde anlamlı yordarken, olumsuz çatışma çözme stilinin ise negatif yönde anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Erkeklerde ise, romantik ilişkilerde çatışma çözmenin boyutlarından boyun eğme ve olumlu çatışma çözme stilinin ilişki doyumunu pozitif yönde anlamlı yordadığı tespit edilmiştir. Romantik ilişkilerde çatışma çözme stilleri boyutlarından olan olumsuz çatışma çözme stili, boyun eğme ve olumlu çatışma çözme stili ilişki yatırımını pozitif yordarken romantik ilişkilerde çatışma çözme stilleri boyutlarından geri çekilmenin ilişki yatırımını negatif yordadığı belirlenmiştir. Ayrıca yine regresyon sonuçlarına göre öz-duyarlığın alt boyutlarından aşırı özdeşleşme ilişki yatırımını pozitif yordamıştır. Kadınlarda ilişki doyumunu boyun eğme, olumlu çatışma çözme stili ve aşırı özdeşleşme pozitif anlamlı yordarken geri çekilme alt boyutunun negatif anlamlı yordadığı belirlenmiştir. Erkeklerde ise, romantik ilişkilerde çatışma çözme boyutlarından olumsuz çatışma çözme stili ve boyun eğmenin ilişki yatırımını pozitif anlamlı yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between conflict resolution in romantic relationships, relationship satisfaction and investment and self-compassion were examined. The research was carried out on a total of 489 students (300 females and 189 males) who already have a romantic relationship and were studying at Cukurova University in the 2017-2018 academic year. The researcher used the“Conflict Resolution Styles in Romantic Relationships Scale”(Özen, Salman-Engin ve Sakallı-Uğurlu, 2016) to collect the data related to university students' conflict resolution styles in romantic relationship. The“Relationship Stability Scale”(Büyükşahin, Hasta ve Hovardaoğlu, 2005) was used to measure relationship satisfaction and investment. The data related to the self-compassion was collected through using the“Self-Compassion Scale”(Akın, Akın ve Abacı, 2007). The researcher developed“Personal Information Form”to elicit personal information of participants. The data was analyzed through Multiple Regression Analysis. According to the research findings, while relationship satisfaction is positively related to relationship investment, subordination, positive conflict resolution which are two of the dimensions of conflict resolution styles in romantic relationships, self-kindness, common humanity, mindfulness which are the dimensions of self-compassion and self-compassion (total score), it is negatively related to negative conflict resolution which is one of the dimensions of conflict resolution styles in romantic relationships. Relationship investment is positively related to the variables of subordination, positive conflict resolution which are two of the dimensions of conflict resolution styles in romantic relationships, self-judgment, isolation, over-identification which are the dimensions of self-compassion, and negatively related to the total score of self-compassion. In addition, the total score of self-compassion was found to be positively related to positive conflict resolution style and negatively related to negative conflict resolution style. According to the results of the regression analysis, positive conflict resolution style which is one of the dimensions of conflict resolution styles in romantic relationships was determined as the variable which had significant effect on predicting relationship satisfaction. In addition, positive conflict resolution style and over-identification were found to be positively predictive of relationship satisfaction in women, while negative conflict resolution was predicted negatively relationship satisfaction in women. In men, it was found that positive conflict resolution style and subordination which are two of the conflict resolution styles dimensions in romantic relationships predicted positively relationship satisfaction. Negative conflict resolution style, subordination and positive conflict resolution style positively predicted relationship investment while retreat which is one of the dimensions of conflict resolution styles in romantic relationships predicted relationship investment negatively. Also, according to the regression results, over-identification which is one of the dimensions of self-compassion positively predicted the relationship investment. It was found that subordination, positive conflict resolution style and over-identification were predicted positively relationship satisfaction in women, while retreat sub-dimension predicted negatively. In men, negative conflict resolution style and subordination which are two of the conflict resolution styles dimensions in romantic relationships predicted positively relationship investment.