Sermaye piyasaları ve ekonomik büyüme üzerine bir inceleme
A review on economic growth and capital markets
  1. Tez No: 619927
  2. Yazar: DUYGU ENGİN ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONAT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Finansal Büyüme, Sermaye Piyasaları, Borsa, Economic Growth, Financial Market, Capital Market, Stock Market Growth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Finansal gelişmişlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki uzun yıllardan beri önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı nispeten daha yeni bir araştırma konusu olan ve Türkiye'de borsa özelinde sermaye piyasalarının önemli makroekonomik göstergelerle nasıl bir etkileşim içerisinde olduğu ile ve Türkiye'de sermaye piyasasının gelişimi ile ilgili genel bir tablo ortaya koymaktır. Türkiye'de sermaye piyasaları ile ilgili stratejik adımlar diğer ülkelere göre nispeten daha geç atılmış ancak atılan adımların hem sermaye piyasalarına hem de ekonomik büyümeye olumlu yansımaları olmuştur. Buna rağmen sermaye piyasalarının derinleşememiş olması sorunu devam etmektedir. Çalışmada sermaye para ve ekonomik büyüme istikrar göstergeleri arasındaki ilişkiler VAR modellemesi ile ele alınarak yapılan varyans analizi, etki-tepki ve Granger nedensellik analizleri sonucunda, ekonomik bir güven ortamı oluşturabilmek ve ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için iyi işleyen para piyasaları mekanizmalarına ek olarak borsa ile ilgili somut adımlar atmanın elzem olduğu sonucunu destekleyen bulgular ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Relationship between financial development and economic growth has been a very popular academic research area for a long time. The main research topic of this study is to understand the relationship betweeen economic growth and capital markets on the basis of stock markets and put a general perspective for the current and historic status of stock markets in Turkey which is a recent topic compared to financial markets overall. Strategic steps in stock markets went live more recently in Turkey compared to other countries. However, positive reflections of those steps taken were observed in both capital markets and economic growth. In spite of those positive effects, the problem of indepthness of capital markets is still going on. In our study, relationship between capital markets, money markets, economic growth and economic sentiment indicators are discussed in the light of econometric models including variance decomposition, granger causality and impulse response analysis which supports the argument saying that; in order to achieve trust in economic environment and continuity of economic growth, in addition to well-functioning money markets. strategic policies for stock markets are crucial.