Delâlet ve i'rab açısından Kuran-ı Kerim'de müsenna lafızlar
Muthanna words in the Holy Qur'an in terms of meaning and syntax
  1. Tez No: 619930
  2. Yazar: SALEH TAHER SALEH ALZAMO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Müsenna, Delalet, İ'rab, Quran, Muthanna, Meaning, Syntax
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma Kuran-ı Kerim'de geçen müsenna lafızları ele almaktadır. Kuran-ı Kerim harfleri, lafızları ve ayetleriyle Allah katından indirilmiş olup tamamı mucizedir. Yüce Kitap'da geçen müsenna lafızlar, başka dilllerde pek bulunmayan Arapça'da yeralan bir kullanım şeklidir. Bu araştırmada fiiller, zamirler vb. gibi tekraraları dışında Kuran'da geçen yaklaşık 90 müsenna lafız vardır. Bu lafızlar sadece doğrudan insana ait olmayıp mukaddes kişilere, aile efradına, insan sıfatlarına, insan topluluklarına, insan organlarına ve muradiflerine; hayvanlara, cansızlara,; zaman, mekan, sayı, işaret zamirleri, ismi mevsuller ile müsanna gibi amel gören isimlere aittir. Ayrıca incelenilen lafzın bağlam anlamları sözlük anlamlarından farklı olabilmektedir. Bu lafızların müfretleri ve cemileri de kullanılmakta olup Kuran'da raf', nasb ve cer hallerinde farklı kullanımları bulunmaktadır. Şekil yönünden صنوان وقنوان وطوفان وولدان gibi müfret ya da cemi kiplerinden kullanılan fakat müsennaya benzeyen lafızlar bulumaktadır ve bunlar anla yönünden müsennadan farklılık arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the written expressions in the Quran. The words of the Quran were sent by Allah with their letters and verses and they are all miracles. The miserable phrases mentioned in the Holy Quran are a form of use in Arabic, which is not available in many other languages. In this research, it is determined that there are about 90 muthanna in the Qur'an except for repetitions such as verbs, pronouns and the like. Some of these words belong to sacred beings. Others relate to family members, human adjectives, community names, body organs, and synonyms. In addition, some muthanna names belong to living and inanimate beings. The other part Muthanna deal with time, space, number, sign pronouns, names related to names such as mavsol. In addition, the context meanings of the permissive names examined may be different from the dictionary meanings. Singular and plural of these words are also used and have different uses in the Holy Qur'an in the form of raf', nasb and car frames. In terms of shape, there are words similar to muthanna which are used in singular or plural modes such as صنوان وقنوان وطوفان وولدان. These words differ in terms of meaning from muthanna words.