Tek Parti Döneminde Urfa (1923-1950) (Nüfus-siyasal hayat-eğitim ve kültür)
Urfa during the One-Party Period (1923-1950) (Population-political life-education and culture)
- Tez No: 619986
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tek Parti Dönemi, CHP, Urfa, Nüfus, Siyaset ve Seçimler, Eğitim ve Kültür, One Party Period, CHP, Urfa, Population, Politics and Elections, Education and Culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Tek Parti dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 döneminde Urfa'daki nüfus, demografi, siyasal partilerin teşkilatlanması, milletvekili genel seçimleri ile eğitim ve kültür alanındaki gelişmeler ortaya konulacaktır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, 1927-1950 arasında yapılan beş nüfus sayımı sonuçları esas alınarak Urfa'daki nüfusun kır-kent, cinsiyet, din ve dil dağılımları ortaya konulacak ve böylelikle Urfa'da hangi din mensuplarının ve etnik grupların yaşadığı görülecektir. Çalışmanın ikinci bölümünde Urfa'daki siyasi parti teşkilatlanmaları ele alınacaktır. Bu bağlamda Urfa'da CHP'nin ve DP'nin teşkilatlanma süreçleri ve bu süreçlerde aktif rol oynayan mahalli siyasetçiler açığa kavuşturulacaktır. Bu bölümün ikinci kısmında Urfa'daki genel seçimler analiz edilerek milletvekillerinin yerellik, meslek ve ekonomik temsiliyetleri irdelenecektir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise ilk olarak, Urfa'daki eğitim kurumları, öğrenci ve öğretmen sayıları ve bahse konu eğitim kurumlarını çalışmaları üzerinde durulacaktır. Akabinde Türk Ocakları, Halkevleri ve Halkodalarının Urfa'daki siyasi, sosyal, iktisadi ve kültürel alanlardaki çalışmaları serdedilecektir. Bu çalışmanın temel kaynaklarını Cumhurbaşkanlığı Devletler Arşivi belgeleri, ulusal ve yerel gazeteler ile dönem hakkında yapılmış telif eserler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Population in Urfa during the 1923-1950 period, called the one-party period, demography, Organization of political parties, parliamentary general elections and education and culture developments in the field will be revealed. Part one of the three-part work, Prairie population in Urfa based on five census results conducted between 1927-1950 urban, gender, religion and language distributions will be introduced and thus which religion in Urfa it remains to be seen that its members and ethnic groups live. In the second part of the study Political party organizations in Urfa will not be discussed. In this context, the CHP in Urfa and DP-The organization processes of DP and local politicians who play an active role in these processes he will be reunited. In the second part of this section, general elections in Urfa are analysed local, professional and economic representation of MPs will be examined. Of the study in the third and final section, first, the educational institutions in Urfa, students and teachers it will focus on the number and the work of the educational institutions concerned. Subsequently, The Turkish Political, social, economic and cultural sites in Urfa his work in the fields will be expanded. Presidency of the main sources of this work Copyright works made about returns with archives of states documents, national and local newspapers constitutes.