Türk Parlamento Hukukunda meclis komisyonları
Assembly commissions in Turkish Parliamental Law
  1. Tez No: 620025
  2. Yazar: HÜSEYİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Komisyon, Parlamento, Meclis, Yasama Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Devletin egemenliğine ilişkin faaliyetleri yerine getiren üç temel organ olan yasama, yürütme ve yargı arasında, yasama organı diğerlerine nazaran daha bir önem arz etmektedir. Çünkü yasama organı devletin temel görevi olan yasa koyma işlevini yerine getirmektedir. Yasama meclisleri kendi bünyelerinde oluşturdukları komisyonlar aracılığıyla işlevlerini yerine getirmektedirler. Modern demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde de, yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonları aracılığıyla yasama faaliyetlerini yerine getirmektedir. İşte bu nedenle bu çalışmamızda TBMM'nin yasama faaliyeti açısından çok önemli işlevi olan komisyonlar yapıları, oluşumları, işlevleri ve yetkileri yönünden ayrıntıları ile ele alınacaktır. Konumuzla ilgili yasal düzenlemeler, yerleşik teamüller ve ilgili mahkeme kararları çalışmamızda yol gösterici olacaktır. Meclis komisyonları konusundaki bu çalışmamız ile TBMM'nin yasama faaliyeti işlevinde hayati öneme sahip komisyonlarla ilgili, bu konuda var olan kaynakların dağınıklığı ve azlığı sorunları da göz önünde bulundurulduğunda, ayrıntılı ve sistematik bilgilerin kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde tek bir çalışma altında toplanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Between legislation, executive and judiciary, the legislative body is more important than the other three main bodies that carry out the activities related to the sovereignty of the state. Because the legislative body fulfills the function of law, which is the main duty of the state. Legislative assemblies function through their own committees. As in modern democracy in our country, the Grand National Assembly of Turkey, the legislature (Parliament) is fulfilling its legislative work through specialized commissions. For this reason, the commissions, which are very important functions in terms of legislative activity of the Grand National Assembly in this study, will be examined in detail in terms of their constitutions, functions and authorities. Legislative regulations, resident practices and related court decisions will guide you. The aim of this work on the Parliamentary Committees was to gather under one study the detailed and systematic information easily accessible when considering the problems of the disparity and lack of resources in this issue related to commissions with vital importance for the legislative activity of the Grand National Assembly. Key Words : Committee, Parliament, Council, Legislature, Turkish Grand National Assembly