Danıştay kararları ışığında İmar Kanununda yapı ve imar yaptırımları
In the light of jurisprudence of council state, structure and zoning law sanctions in the Zoning Law Code
- Tez No: 620035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSLAM SAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Danıştay, İmar hukuku, Para cezası, Ruhsat, Yapılar, Buildings, Council of state, Fine, Licence, Zoning law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İmar düzenini sağlamak üzere, birçok yasal düzenleme, imar planları ve düzenleyici işlemler tesis edilmiş olup, bu kurallara aykırılık ise çeşitli idari yaptırımlara tabi kılınmıştır. Anayasal düzeyde ele alınan yerleşme hürriyetinin sonucu olarak yapılaşma veya yapı inşa etme aşamalarında bireylerin dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Bu yükümlülükler 3194 sayılı İmar Kanununda ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. 3194 sayılı Kanunda yer alan bu yükümlülüklere uyulmaması halinde can güvenliği başta olmak üzere bir takım sorunlar meydana gelmektedir. Kanun koyucu bu sorunları gidermek amacıyla 3194 sayılı Kanunda yer alan yükümlülüklere aykırı yapı inşa eden kişilere Türk Ceza Kanunu bağlamında adli ve 3194 sayılı Kanun kapsamında ise idari yaptırımlar öngörmüştür. Biz de çalışmamızda genel olarak 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı kavramını ve imar mevzuatına aykırılık halinde ne gibi yaptırımların uygulandığı hususlarını ele aldık. Ele alınan konu, ülkemizde İdari Yargılama anlamında özel bir önem arz ettiği ve yoğun şekilde hukuki uyuşmazlıklara konu olduğu için gerek Belediyelere gerekse Mahkemelere yol gösterici olması temennisi taşımakla birlikte elde edilen veriler, birincil kaynaklardan derlenmek suretiyle doküman analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde yaptırım kavramı, adli ve idari yaptırım ayrımı ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. İkinci bölümde; yapı kavramının hukuksal kapsamı doktrin ve yargı kararları ile bağlantılı şekilde açıklanmış, hukuka uygun yapı inşası için 3194 sayılı İmar Kanununun öngördüğü hukuki prosedür ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve yapıların hukuka aykırılığı bu bölümde açıklanmıştır. Son bölümde ise; yapının İmar mevzuatına uygun inşa edilmemesi durumunda hangi tür yaptırımların kimlere uygulandığı doktrin ve yargı kararları ışığında ayrıntılı bir şekilde izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many legal arrangements, zoning plans and regulatory procedures have been established to ensure the zoning order, and violation of these rules has been subjected to various administrative sanctions. As a result of the freedom of settlement, which is considered at the constitutional level, there are rules that individuals should pay attention to during the building or building phase. These obligations are detailed in the Zoning Law No. 3194. In case of failure to comply with these obligations in the Law No. 3194, there are some problems, especially life safety. In order to eliminate these problems, the legislator has envisaged Judicial and administrative sanctions under the Law No. 3194. in the context of the Turkish Penal Code for the people who have constructed a building against the obligations in the Law No. 3194. In our study, we have generally discussed the concept of the building and what kinds of sanctions are applied in case of contradiction with the zoning legislation within the scope of zoning Law No. 3194. As the issue under the consideration is of special importance in the sense of administrative jurisdiction and is subject to intensive legal disputes in our country, the data obtained are evaluated by document analysis method by compiling from primary sources even though it hopes to guide both the municipalities and the courts. In the first part of the study, the concept of sanction, the distinction between judicial and administrative sanctions has been explained in detail. In the second part, the legal scope of the concept of structure has been explained in connection with doctrine and judicial decisions, the legal procedure stipulated by the Zoning Law No. 3194 for the construction of the buildings in accordance with the law has been examined in detail , and the unlawfulness of the buildings has been explained in this section. In the last part, in case the building is not constructed in accordance with the zoning legislation, what kinds of sanctions are applied to whom and in the light of doctrine and judicial decisions have been explained in detail.