Film eleştirisinde yöntem ve mizansen eleştirisi
Methods of film criticism and mise-en-scène criticism
  1. Tez No: 620036
  2. Yazar: ALTUĞ KAAN PAÇACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mizansen, film eleştirisi, melodram, Carol, Todd Haynes, Mise-en-scène, film criticism, melodrama, Carol, Todd Haynes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmada, film eleştirisinde yöntem üzerine teorik bir tartışma yapılmış, ulaşılan sonuçlar çerçevesinde Türkiye'deki mevcut film eleştirisi tarihsel bir süreç içinde dönemlere bölünerek değerlendirilmiş ve gözlemlenen eksiklik çerçevesinde bir yöntem önerilmiştir. Önerilen yöntem olan mizansen eleştirisi, tarihsel bir gelişim süreci içinde farklı uygulama aşamalarıyla incelenmiştir. Bu doğrultuda analiz edilmek üzere seçilen Carol (Todd Haynes, 2015) filmi, mizansen eleştirisinden yararlanılarak, mizansenin farklı öğeleri ve bu öğeler arasındaki etkileşim çerçevesinde çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, conducted on a theoretical discussion about the methods of film criticism, in the framework of the conclusions, film criticism in Turkey is evaluated by dividing the period of a historical process. The proposed method mise-en-scène criticism has examined with historical development process and application stages. Carol (Todd Haynes, 2015) is selected for analysis with the help of mise-en-scène criticism. Different elements of the mise-en-scène and the interaction of these elements have examined separately.