Conflict transformation through peace education: The case of West African network for peace building- Ghana (WANEP-Ghana)
Batı Afrika barış inşası-Gana ağı (WANEP-Ghana)'nın, Gana'da barış eğitimi yoluyla barışı güçlendirme çalışmaları üzerine odaklanmaktadır
- Tez No: 620041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM CAN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barışı İnşası, Eğitim, Barış Eğitimi, Çatışma çözümü, Sivil Toplum Örgütü, Peacebuilding, Education, Peace Education, Conflict Resolution, Civil Society Organisation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Barış Eğitimi, barışı teşvik etmenin etkili metotlarından biri olarak kabul edilmektedir. Barış Eğitimi kavramı, barışın inşası ve çatışma çözümü süreçlerinde merkezi bir güç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Batı Afrika Barış İnşası-Gana Ağı (WANEP-GHANA)'nın, Gana'da Barış Eğitimi yoluyla barışı güçlendirme çalışmaları üzerine odaklanmaktadır. Çalışmanın genel amacı, WANEP-GHANA'nın Barış İnşası yaklaşımını araştırmak ve incelemektir. Bu tez çalışmasında şu temel araştırma sorusunun cevabını aranmaktadır: Gana'daki çatışma çözümü yaklaşımı ve barış inşası mekanizmasının bir parçası olarak, Barış Eğitimi metodu nasıl örgütlendi ve uygulandı? Bu araştırmada, birincil ve ikincil verileri toplamak için nitel araştırma metodu kullanılmıştır. Bu metoda uygun olarak, WANEP-GHANA'nın hakkında bilgi toplamak ve kuruluşun algı ve perspektifini değerlendirmek için yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Çalışma, WANEP-GHANA'nın Gana'da barışı sağlamak için kullandığı Barış Eğitimi yöntemleri olarak kabul edilen programları ve etkinlikleri değerlendirmektedir. Çalışmanın bulguları, Barış Eğitimi'nin çoğunlukla örgün olmayan konulara odaklandığını, dolayısıyla örgün okul sistemi ve yapısı dışında ortaya çıkan eğitim girişimlerinin ve programlarının etkili olduğunu göstermektedir. Çalışma ayrıca, WANEP-GHANA'nın karşı karşıya kaldığı büyük zorluklara rağmen, Gana'da Barış İnşası alanında kritik bir rol oynamaya devam ettiğini de savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Peace education is recognized as one of the effective ways to promote peace. Peace education as a concept and practice has emerged as central force in peacebuilding and conflict transformation. This study focuses on the West Africa Network for Peacebuilding-Ghana WANEP- Ghana, and its quest to promote peace and transform conflict through peace education in the Ghanaian context. The study seeks to answer the research question: "How peace education at WANEP-Ghana is operationalized and applied as part of conflict transformation approach and peacebuilding mechanism in Ghana? 'To answer this question, qualitative research approach is applied to gather both primary and secondary data. Semi-structured interviews were practiced/applied to ascertain the perception and perspective of key informants of the organisation understudy. The study highlights specific programs and activities as peace education approaches with which the network used to promote peace in Ghana. The findings of the study indicate that peace education at WANEP-Ghana is largely focused on the non-formal aspect, thus the educational initiatives and programs of the organisation that occurs outside formal school system and structure. The study gathered that the delay of court cases at the law courts of Ghana awaiting final determinations and the problems of funding are mainly the challenges militating against the organisation and its quest to transforming conflict. The study also maintains that despite the challenges confronting the organisation, it continues to play active role in the area of conflict transformation and peace promotion in Ghana.