Didem Madak'ın şiirlerinde kadın kimliği
Female identities in the poetry of Didem Madak
- Tez No: 620066
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kadın, Didem Madak, Şiir, Edebiyat, Identity, Female/Woman, Didem Madak, Poetry, Literature
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kimlik kavramı, tarihin ilk çağlarından beri süregelen bir olgudur. Tanım olarak 'insanın nitelik ve özelliklerinin tümü' ifadesiyle karşılık bulan kimlik kavramı, tanımdan da anlaşılacağı üzere insan özellikleriyle yakından ilişkilidir. Bir cinsiyet meselesi olarak ise kimlik, kadınlık ve erkeklik olarak karşımıza çıkar. Burada bahsi geçen kimlik kavramı, yine özelliklerle ilgili bir kavramdır. Edebiyatımızda kadınları anlatan, onları işleyen birçok eser vardır. Bu eserlerin birçoğunda kadın, nesne konumundadır. Kadını özne konumunda işleyen sanatçı sayısı pek azdır. Bu sanatçılardan biri de Didem Madak'tır. Madak; kadının nesne değil özne olduğu, yani eserde aktif bir biçimde göründüğü eserler kaleme almıştır. Bu eserlerinde kadınların değişik özelliklerine değinmiş, yani onların kimliğini işlemiştir. Çalışmamızda Didem Madak'ın şiir kitapları incelenerek işlediği kadın kimliği belirlenmeye çalışıldı. İçinde yaşadığımız eril dünyanın yalnızca erkekten ibaret olmadığını, edebiyatta kadının özne/yazan/yapan konumunda da olabileceğini –üstelik birçok farklı kimlikle-, tüm bunların yine bir kadın olan sanatçı eliyle verilebileceğini göstermeye çalıştık. Çalışmanın sonucunda kadının eril dünyadan söz sahibi olmasının ancak bir kadınla mümkün olduğunu, bu bağlamda edebiyata/sanata özellikle iş düştüğünü, Didem Madak'ın bir şair ve bir kadın olarak ortaya koyduğu kadın kimliklerinin aslında hayatın her alanında olduğunu gördük. Ayrıca Madak'ın bu kadınları işlerken kadınlıklarını örtmediği, Madak'ın kendi kadınlığından ve çevresindeki kadınlardan yola çıkarak şiirlerinde kadına dair birçok farklı profil çizdiği ve bir anlamda tüm kadınlar adına bir ses olmaya çalıştığı ulaştığımız diğer sonuçlar oldu.
Özet (Çeviri)
The concept of identity is a phenomenon that has been going on since the early ages of history. By definition it means 'all the qualities and features of a human being', and as it is understood by the definition it is closely related to the features of human being. As a matter of gender, identity appears as femininity and masculinity. The concept of identity mentioned herein is again a concept of features.There are many literary works that tell and process about women in our literature. In many of these works, women are seen as objects. There are very few literary artists who treat women as subjects. And one of them is Didem Madak. Madak is the poet of those works in which women actively take role and are seen as subjects not objects of these literary works.In these works she touched on the unusual characteristics of women, that is to say, she has processed their different identities. In our study, it is aimed to identify the female identities being processed in the poetry of Didem Madak by analyzing her poems. We have tried to show that the masculine world in which we live is not made up only by men, the women may also be the subject / writer / maker and correspondingly many different identities in the literature - and all these specifications can be given by the artist, who is also a woman. As a result of the study, we have seen that it is only possible for a woman to have a say in the masculine world again with the help of an another woman, and in this context, it is really important to get the help of the literature / art. In this regard, it is seen that the female identities in the works of Didem Madak ,as a woman and a poet, are observed in all areas of life. Also, the other results we have reached are that Madak did not cover her femininity while she was processing these women, she made many different profiles about her in her poems based on Madak's own femininity and women around her, and in a sense she tried to be a voice for all women.