Cumhuriyet sonrası kadın şairlerde deniz algısı
The perception of the sea in women poets after The Republic
- Tez No: 902428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk kadın şairler, şiir, deniz, imge, Turkish women poets, poetry, sea, image
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Türk edebiyatının Cumhuriyet sonrasındaki evresinde yazın hayatını sürdüren, edebî kimliklerini kabul ettirme mücadelesi veren beş kadın şairin, Didem Madak, Lale Müldür, Gülten Akın, Nilgün Marmara, Birhan Keskin'in yaşamı, sanat anlayışı ve seçili şiirleri ele alınmış, kavram ve imge olarak“deniz”ile ilgili kullanımları değerlendirilmiştir. Birinci Bölüm olan Giriş kısmında, şairlerin şiir anlayışlarını besleyen kadın kimliği hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci Bölüm'de, denizin kavram alanına, mitolojideki yerine ve insan için önemine değinilmiştir. Üçüncü Bölüm'de kadın şairlerin hayatına ve şiir evrenine dair bilgiler aktarılmıştır. Dördüncü Bölüm'de ise kadın şairlerin“deniz”imgesi içeren şiirlerinin tahlili, deniz algısı üzerinden yapılmıştır. Tezin Sonuç kısmında deniz algısının şairlerdeki ortaklıklarına ve farklılıklarına değinilmiş, genel değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, understanding of art and selected poems of five female poets, Didem Madak, Lale Müldür, Gülten Akın, Nilgün Marmara, Birhan Keskin, who continued their literary lives in the post-Republican phase of Turkish literature and struggled to have their identities accepted, were discussed, and the concepts and images were discussed. Their usage related to“sea”has been evaluated. In the First Chapter, the Introduction, information is given about the female identity that nourishes the poets' understanding of poetry. In the Second Chapter, the conceptual area of the sea, its place in mythology and its importance for humans are touched upon. In the Third Chapter, information about the lives of women poets and the universe of poetry is given. In the Fourth Chapter, the analysis of women poets' poems containing“sea”images was made through the perception of the sea. In the Conclusion part of the thesis, the commonalities and differences of sea perception in poets are mentioned and general evaluations are made.