Hemodiyaliz hastalarında sabır ve yaşam memnuniyeti ilişkisi
The relationship between patience and life satisfaction in hemodialysis patients
- Tez No: 620072
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Sabır, Yaşam Memnuniyeti, Hemodialysis, Patience, Life Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırmanın amacı; Sivas ilinde hemodiyaliz (HD) ünitesinde tedavisi devam eden hastaların sabır ve yaşam memnuniyeti düzeylerini belirlemek ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Hastaların sabır ve yaşam memnuniyeti düzeyinin değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek de araştırmanın amaçları arasındadır. Araştırma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde literatürden yararlanılarak araştırmamızın temel kavramları olan hemodiyaliz, sabır ve yaşam memnuniyeti ile ilgili bilgiler verilmiş; ikinci bölümde ise araştırmanın bulguları sunulmuş ve bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Sivas merkezde tedavisi devam eden hemodiyaliz (HD) hastalarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Sivas merkezde bulunan bir üniversite hastanesi, bir devlet hastanesi ve iki özel diyaliz merkezinde HD tedavisi alan 280 hasta oluşturmuştur. Üniversitenin etik kurulundan onay, araştırmanın yapıldığı kurumlardan yazılı ve sözlü izin, hastalardan yazılı bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için“Kişisel Bilgi Formu”,“Sabır Ölçeği”ve“Yaşam Memnuniyeti Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 22 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; HD hastalarının yaş ortalaması 61.7, % 52,1'i bayan, % 69,3'ü evli, % 45,7'si 40-64 yaş aralığında, % 43,9'u ilköğretim mezunu, % 2,9'u çalışmakta, % 57,1'i 0-5 yıldır HD'ye girmekte, % 65,4'ü manevi destek almak istemekte, % 37,6'sı hastalıkla başa çıkmada dini kaynaklardan olan sabır ve şükürden yararlanmaktadır. Sonuç olarak araştırmada HD hastalarının sabır ve yaşam memnuniyeti düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş ve bu yönde daha ayrıntılı veriler sunulmuştur. Yapılan çalışmanın farklı örneklemlerle genişletilmesinin ve nitel yöntemlerle derinleştirilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine patience and life satisfaction levels of patients who are treated in hemodialysis (HD) unit in Sivas province and to determine the relation between these two variables. By examining patience and life satisfaction levels in terms of various variables, the study also aims to find out if they show difference in terms of these variables. The study is composed of two main sections. In the first section, the main concepts of the study i.e. hemodialysis, patience and life satisfaction are presented based on literature and in the second section the findings of the study are presented and discussed. The population of the study consists of hemodialysis (HD) patients who are being treated in Sivas. The study group consisted of 280 patients who received HD treatment in a university hospital, in a public hospital and in two private dialysis centers in Sivas. Approval was obtained from the ethics committee of the university, written and oral permission was taken from the institutions where the research was conducted, and written informed consent was obtained from the patients.“Personal Information Form”,“Patience Scale”and“Life Satisfaction Scale”were used to collect the research data. The data were transferred to computer and evaluated in SPSS 22 package program. According to the research findings the mean age of HD patients was 61.7, 52.1% were female, 69.3% were married, 45.7% were between 40-64 years, 43.9% were primary school graduates, 2.9% were employed , 57.1% of them have been HD patient for 0-5 years, 65.4% of them want to get moral support, 37.6% of them are benefiting from patience and gratitude as religious remedies in coping with disease. As a result, it was determined that there was a positive relationship between patience and life satisfaction levels of HD patients and more detailed data were presented in this direction. It is thought that it would be beneficial to expand the study with different samples and to deepen it with qualitative methods.