İncirliova ilçesinin coğrafyası
Geography of İncirliova district
- Tez No: 620207
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İncirliova, ilçe, fiziki coğrafya, beşeri coğrafya, ekonomik coğrafya, İncirliova, district, physical geography, human geography, economic geography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
İncirliova İlçesinin Coğrafyası künyesine sahip tez çalışmasında Giriş, Fiziki Coğrafya, Beşerî coğrafya ve Ekonomik coğrafya konuluları bakımından değinilmiştir. Giriş bölümünde İncirliova ilçesinin konumunu ve genel hatları ile ele alınmıştır. Fiziki Coğrafya bölümünde Yer altı ve yer üstü özellikleri, İklimsel ve Mevsimsel özellikleri, Su varlıkları ve özellikleri, Toprak Örtüsü, Bitki Örtüsü özellikleri bakımından tüm yönleri ile ele alınmıştır. Beşerî Coğrafya bölümünde de İdari özellikleri, Yerleşim ve Meskenlerin Özellikleri ve Nüfus özelliklerinin birçok yönden ele alınarak işlenmiştir. Ekonomik Coğrafya bölümünde ise İncirliova ilçesinin Arazi varlığı ve Araziden faydalanma, Tarımsal özellikleri, Hayvancılık faaliyetleri, Sanayi ve Ticari faaliyetleri, Enerji kaynakları, Ulaşım ağı ve Turizm yönleri bakımından ele alınarak hazırlanmıştır. İncirliova ilçesi tarihsel ve coğrafi süreçler bakımından incelendiğinde önemli bir ticari ulaşım güzergahı üzerinde yer alan su kaynakları bakımından zengin bir durak durumunda yer aldığı düşünülmektedir. Nitekim günümüzde Aydın'ın merkez ilçesi kabul edilen Efeler ilçesinin ve çevresinin içme suyu ihtiyacını karşılayan İkizdere Barajı, İncirliova ilçemizde yer almaktadır. İlçede şu an varlığını koruyamamış Osmanlı döneminde 10'dan fazla hana sahip olduğu bilinmektedir. Bir zamanlar bölgede önemli bir merkez konumunda bulunan İzmir'in Tire ilçesine ulaşım için kervanların yol güzergâhında bulunan İncirliova günümüzde de önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olmasına karşın her geçen gün küçüldüğü görülse de yer altı ve yer üstü kaynaklarının zenginliğini bu çalışma ile ortaya koyarak İncirliova'nın önemini ortaya koymaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis which has the geography of İncirliova district, it is mentioned in terms of Introduction, Physical Geography, Human Geography and Economic Geography. In the introductory section, the location of İncirliova district is discussed. In the Physical Geography section, all aspects of underground and above ground features, climatic and seasonal features, water assets and features, soil cover and vegetation cover are discussed. In the Department of Human Geography, administrative features, characteristics of settlements and dwellings and population characteristics are discussed in many ways. In the Economic Geography section, it has been prepared in terms of land availability and land utilization, agricultural characteristics, livestock activities, industrial and commercial activities, energy resources, transportation network and tourism aspects of İncirliova district. When the Incirliova district is examined in terms of historical and geographical processes, it is thought that it is a rich stop in terms of water resources on an important commercial transportation route. As a matter of fact, İkizdere Dam which meets the drinking water needs of Efeler district and its environs, which is accepted as the central district of Aydın, is located in İncirliova district. It is known that it has more than 10 inns in the Ottoman period which could not preserve its existence. Incirliova, which was once an important center in the region, is located on the route of the caravans to reach Tire district of Izmir. was tried to put forward the importance of.